Bujan o uspjehu mlađih kategorija: “Neki imaju potencijal čak prerasti razinu na kojoj je KK Zadar sada”

Tihomirom Bujanom, voditelj omladinskog pogona KK Zadar komentirao je uspjehe mlađih kategorija KK Zadar.

Iz omladinskog pogona KK Zadar nam dolaze izvrsne vijesti. O čemu se točno radi?

Točno, imali smo zaista uspješan vikend. Naši pretkadeti i juniori su se plasirali na Final Four Prvenstva Hrvatske. Pretkadeti su završili natjecanje u Jedinstvenoj pretkadetskoj ligi na prvom mjestu a juniori su, nakon što su bili Prvaci Dalmacije, kroz polufinalni turnir pobjedama nad Podravcem, Furnirom I Boscom izborili plasman na završni turnir. Moram spomenuti da su juniori napravili pravi podvig jer smo na turniru bili bez Tea Muženjaka, rekonvalescent Antonio Sikirić je uspio odigrati samo dio utakmice protiv Furnira I Bosca a Maksim Matulina se ozlijedio na samom početku odlučujuće utakmice protiv Bosca. Također, imamo najmlađu ekipu s čak šest kadeta u juniorskom sastavu.

Što mislite da je ključ tako dobrih rezultata?

Sasvim sigurno kvalitetna selekcija, ali i ozbiljan i odgovoran pristup i rad svih trenera u omladinskim selekcijama KK Zadra. Smatram da smo već sada uspjeli prilično povećati bazu I pojačati konkurenciju među igračima u našem omladinskom pogonu.

Koliki je Vaš utjecaj na razvoj tako uspješnog programa?

Prilično velik, rekao bih. Aktivno sudjelujem u skautiranju i dovođenju igrača iz drugih sredina I klubova, selektirao sam trenere svih omladinskih kategorija, na klupi sam na većini utakmica svih selekcija a sudjelujem i u izradi igračkog koncepta kao i samog programa rada za sve selekcije.

Može li se reći da KK Zadar u ovom trenutku ima najbolji program za razvoj mladih igrača?

Mislim da da, ne samo zbog rezultata koje ostvarujemo, već i zbog činjenice da je dvadesetak igrača iz našeg omladinskog pogona u mladim reprezentativnim selekcijama Hrvatske.

Možete li nam približiti svoje poglede i razmišljanja u razvoju omladinskog pogona KK Zadar?

Nema tu neke posebne filozofije. Dobra selekcija, jaka konkurencija u ekipi, kompetitivni svakodnevni treninzi i njihov intenzitet te svakako velik broj jakih utakmica su ključ za uspjeh. Ne slažem se s pristupom u kojem se nekim igračima daje bezrezervni kredit, naprotiv, smatram da se svakodnevno moraju ponovo dokazivati. Jedino tako mogu napredovati i postati bolji, to je smisao sporta i natjecanja.

Postoje li sad već neki mladi košarkaški prospekti za koje se može reći da imaju veliki potencijal?

Svakako, mi imamo vrlo dobre igrače u svim selekcijama. Ne želim nikoga imenovati, ali odgovorno tvrdim da već sada KK Zadar ima mlade igrače koji ukoliko nastave s dobrim radom te ako ne bude ozljeda imaju potencijal da za koju godinu čak i prerastu razinu na kojoj je KK Zadar trenutno.

Bili ste dio velikih košarkaških uspjeha koji je Vaš pristup u radu kao trener i što po Vama dobri treneri moraju imati?

Imao sam sreću da sam u karijeri, kao pomoćnik ili kao glavni trener, sudjelovao u svim Europskim natjecanjima od Eurolige, EuroCupa pa do Kupa Koraća a s reprezentacijom Gruzije sam sudjelovao na Eurobasketu kao i kvalifikacijama Eurobasket i World Cup. Radio sam s NBA i Euroligaškim igračima a posebno sam sretan što sam imao priliku surađivati s takvim trenerskim veličinama poput Zmage Sagadina, Igora Kokoškova te Iliasa Zourosa od kojih sam jako puno naučio a s kojima sam i dan danas ostao prijatelj. Dobar trener sasvim sigurno mora biti dobar čovjek, mora imati autoritet znanja, mora biti pravedan, mora imati stalnu želju za usavršavanjem te naravno biti vrijedan i komunikativan.

U kakvoj je situaciju cijela Hrvatska trenutno po pitanju razvoja mladih igrača u usporedbi s drugim zemljama?

Općenito, mislim da se u Hrvatskoj ali i u većini drugih zemalja premalo radi s mladima. Zato i je deficit mladih potentnih igrača. Dijelom su razlog tome i FIBA pravila o odšteti matičnim klubovima a dijelom i slaba financijska moć klubova te se jednostavno premalo ulaže u razvoj igrača. Mislim da je KK Zadar trenutno u solidnoj poziciji jer ima nekolicinu igrača koji kucaju na vrata prve ekipe.

KK Zadar prolazi kroz izazovno vrijeme, koliko je to na Vas utjecalo i kako gledate na razvoj situacije?

Ta situacija ne utječe samo na mene već na cjelokupno funkcioniranje kluba. Jednostavno, vrlo je teško u ovoj neizvjesnosti bilo što dugoročno planirati u omladinskom pogonu.

U klub je došao i novi sportski direktor Zvonimir Ridl, kako gledate na njegov stil rada i imate li dobru komunikaciju?

Zvonimira znam dugi niz godina, surađivali smo i ranije a ono što vidim u ovom kratkom periodu je da pokušava unijeti pozitivnu energiju što smatram da je svakako dobro.

Puno se priča o ulaganju u omladinski pogon KK Zadar i u budućnosti, o kakvoj viziji i smjeru se točno radi?

Puno tu ima prostora za unaprijediti npr. od smještaja igrača, prehrane, suplemenata prehrani pa do angažiranja posebnih stručnjaka poput nutricionista i slično. Nadam se da ćemo bar neke od tih stvari uspjeti riješiti relativno brzo ali neke smo već počeli rješavati. Na primjer, angažiranjem prof. Maria Jeličića klub je dobio ne samo pedagošku komponentu već i mogućnost suradnje s Kineziološkim fakultetom u Splitu te korištenja instrumentarija za testove koji dodatno poboljšavaju dijagnostiku i kvalitetniju selekciju igrača. Ono što me posebno veseli, počeli smo sudjelovati na većem broju međunarodnih turnira. Bili smo vrlo blizu da dobijemo pozivnicu za juniorski Euroleague turnir, čak je klub imao ponudu da organizira jedan od ovogodišnjih turnira ali, nažalost, zbog financijske situacije to se nije moglo ostvariti. No, sasvim sigurno, to je potvrda dobrog rada u omladinskom pogonu.

Hoće li Zadar izbaciti uskoro koje ime kao što su to nekad bili Marko Popović, Marko Banić, Jakov Vladović ili Arijan Komazec?

Nadam se. Za tako nešto treba vremena a i puno se stvari treba poklopiti. S većom bazom i dobrom selekcijom i šanse za tako nešto su veće. Samo da napomenem da Marko Banić povremeno odrađuje individualne treninge s juniorima a želja mi je u perspektivi uključiti u rad i neke druge proslavljene igrače.

Što jedan mladi perspektivan igrač mora znati kada počinje igrati seniorsku košarku?

Uh, za to objasniti bi mi trebalo znatno više prostora. Ukratko, današnja košarka je iznimno kompleksna igra te igrači osim usavršene tehnike moraju imati i veliku taktičku širinu kako u obrani tako i u napadu. Poput igre šaha, protivnik vuče potez a mi moramo imati odgovor.

I za kraj, za pet godina, ako sve bude uredu u klubu, kako vidite budućnost zadarske košarke?

Nadam se velikom broju mladih igrača u prvoj momčadi, solidnom budžetu te puno stabilnijoj financijskoj situaciji kao preduvjetu za nastup i konkurentnost u nekom od europskih natjecanja što ovaj grad, ovaj klub i njegovi navijači svakako zaslužuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...