Donosimo savjete za brzo i jednostavno bojanje uskršnjih jaja na prirodne načine

Ako želite bogat blagdanski stol, ali ste u stisci s vremenom, ne brinite! Postoje stare i nove provjerene tehnike za ukrašavanje jaja koje vam neće oduzeti previše vremena, a dobit ćete odličan rezultat.

Bojanje jaja za Uskrs jedna je od najljepših tradicija za blagdane jer je jednako zabavna i djeci i odraslima. Šarene pisanice predivan su ukras svakog uskršnjeg stola, a mogu se ukrasiti na bezbroj različitih načina. No, zbog hrpe obaveza koje (nažalost) ne možemo odgoditi, ukrašavanje jaja često radimo u zadnji čas.

No, to ne znači da jaja farbana “na brzinu” ne mogu biti remek-djelo. Baš naprotiv, mogu! Postoje brzi i jednostavni načini za ukrašavanje, a najbolja stvar je što su potpuno prirodni.

Ipak, prije nego krenete na farbanje, važno je napomenuti da bilo koja boja, prirodna ili ona kupovna, bolje izgleda na bijelim jajima. Njih je malo teže naći u trgovinama pa vam ne preostaje ništa drugo nego da sami izbijelite smeđa jaja.

Kako izbijeliti jaja na prirodan način?

Sve što vam treba je alkoholni ocat i voda u omjeru 1:1 – dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja. Ako ih pak kuhate više odjednom, povećajte omjere.

Jaja prelijte octom i vodom te ih stavite na jaku vatru. Kad voda zakuha, počet će se stvarati pjena. Smanjite vatru i žlicom uklonite svu pjenu. Kuhajte jaja deset minuta, ocijedite ih i isperite hladnom vodom. Prije farbanja obrišite ih krpicom kako biste uklonili mrlje, ali njima rukujte oprezno jer je ljuska tanja zbog kuhanja u octu.

Brze tehnike farbanja jaja

Sada dolazi onaj najzabavniji dio – ukrašavanje. Jeste li znali da puno namirnica, odnosno povrća koje imate u kuhinji jajima daje određenu boju? Crvenu tako možete postići uranjanjem jaja u sok kompota od višanja, ružičastu boju će dati cikla, smeđu ćete dobiti od ljusaka luka, a žutu od kurkume ili maslačka. Nadalje, zelena se dobiva kuhanjem u špinatu, koprivi ili peršinu, plava od soka borovnica ili crvenog zelja, a ljubičasta od crnog vina.

Ako ste u stisci s vremenom, jaja možete obojiti navedenim povrćem ili se okušati u ovih nekoliko tehnika:

Bojanje preko ubrusa

Skuhajte jaja i ohladite ih. Svakog posebno zamotajte u papirnati ubrus. Na njega stavljajte jestivu boju u kojim god kombinacijama želite. Jaja potom nasprejajte vodom (ne skidajući ubruse). Oprezno stisnite ubrus da se iscijedi višak vode i ostavite jaja ih da se suše preko noći.

Tehnika s gumicama

Pripremite nekoliko posuda, napunite ih vodom te u svaku stavite različitu jestivu boju. Jaja skuhajte, obložite ih gumicama te ih stavite u boju na pet minuta. Pustite neka se osuše pa ih ponovno stavite u drugu boju i opet osušite. Postupak možete ponoviti još jednom za što šareniji efekt, ali i ne morate. Nakon što ste ih zadnji put spustili u boju, skinite gumice.

Bojanje preko čipke

Stavite komadić čipke preko jajeta i umočite ga u jestivu boju ili ga pak skuhajte s ljuskama luka, u soku cikle, s crvenim zeljem ili s nečim četvrtim. Pustite neka se jaja malo ohlade i potom uklonite čipku. Dobit ćete predivne i posebne oblike na pisanicama.

Otisak bilja

Jedna od najstarijih tehnika farbanja jaja jest s otiskom raznih biljaka. Postupak je isti kao i prethodni, samo što se umjesto čipke na jaja stavljaju listovi djeteline, koprive, peršina i slično. Svako jaje stavite u staru najlonku, na jednu njegovu stranu list biljke, a najlonku potom zavežite kako se list ne bi micao. Jaja potom skuhajte u ljusci luka ili soku nekog drugog povrća, uklonite najlonke i listove te se divite vašim jedinstvenim pisanicama, piše Gloria.

Na ovoj poveznici možete pogledati i ostale savjete za Uskrs koje vam donosimo…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...