Donosimo ti 5 načina na koje nesvjesno ugrožavaš svoje zdravlje

S dolaskom proljeća i toplijih dana većina počinje intenzivnije razmišljati o zdravlju, jer alergije spremno vrebaju iza ugla.

Mnogi posvećuju i više vremena svom fizičkom izgledu (jer valja se pripremiti za sezonu bikinija). No, o svome zdravlju bismo trebali brinuti tijekom cijele godine. Katkad ga ugrožavamo svjesno, nedovoljnim kretanjem koje najčešće proizlazi iz naše lijenosti ili pretjeranim unosom slatkiša, a katkad to činimo potpuno nesvjesno.

1. “Ne stigneš” imati raznovrsnu prehranu

Većina onih koji ne vode računa o svojoj prehrani pogrešnim izborom namirnica, prekomjernom količinom hrane koju unose u organizam i/ili preskakanjem obroka često nisu svjesni da time narušavaju svoje zdravlje. To nije tek hedonistički način življenja, već može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Raznovsna prehrana je važna prvenstveno zbog toga što nam osigurava unos svih potrebnih vitamina i minerala, a ukoliko se zaista ne stigneš pozabaviti planiranjem i pripremom obroka koji će ti osigurati sve potrebne nutrijente u danu, uvijek postoji alternativa – dodaci prehrani.

2. Ne piješ dovoljno tekućine

Voda oslobađa organizam štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, olakšava probavu, a kožu održava zdravom. Bez vode, zapravo, nema ničega. Poznato je da čak i sasvim mala dehidracija može prouzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije, a što je veći stupanj dehidracije, veći je i rizik po naše zdravlje. Mnogi nažalost zaboravljaju piti dovoljnu količinu vode. Vodu trebamo piti tijekom cijeloga dana, a da bismo to i ostvarili ona nam treba biti uvijek dostupna. Vodu sa sobom nosi u staklenoj boci, gdje god se uputiš i trudi se piti oko 2 l vode dnevno.

3. Stalno si pogrbljena

Nepravilno držanje tijela može uzrokovati niz zdravstvenih problema, a najčešće je kod osoba koje većinu dana provode sjedeći. Nepravilno držanje direktno utječe na ramena, koljena i kukove i može dovesti do artritisa, ima negativan utjecaj na rad probavnog sustava, cirkulaciju krvi pa i samo raspoloženje. Pogrbljenost stvara povećan pritisak na probavni sustav, što može uzrokovati zatvor i žgaravicu. Pokušaj vježbati pravilno držanje i svakodnevno primjenjivati te tehnike.

Osim toga, trebala bi obratiti posebnu pažnju na svoja stopala. Ravna ili spuštena stopala, ali i određena zanimanja koja iziskuju puno stjanja na nogama mogu biti rezultat lošeg držanja. Ortopedski ulošci omogućavaju stopalima pravilno prianjanje uz podlogu, raspodjelu pritiska, onemogućavaju izvrtanje stopala i pospješuju pravilno držanje.

4. Žrtvuješ se za ljepotu

Uska odjeća primamljiva je jer njome možemo naglasiti atribute, no može dovesti i do određenih zdravstvenih problem. Uske traperice i hlače su zbog zagrijavanja intimnog područja pogodne za razvoj gljivica i bakterija, smanjuju protok krvi što može uzrokovati otekline, a povećavaju i rizik od proširenih vena i celulita. Steznici, korzeti i hlače visokog struka uzrokuje i probleme s disanjem. Žene zbog ljepote trpe i neudobnu obuću. Visoke potpetice mogu dovesti do oštećenja živaca, uraslih noktiju, skraćivanja lisnog mišića i pojačanog trošenja koljena.

5. Udišeš štetne kemikalije za čišćenje

Dva zasebno provedena istraživanja pokazala su da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno. Konstantno čišćenje kupovnim sredstvima oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Zato idući put pripazi koja sredstva kupuješ i posegni za ekološkim proizvodima koji ne oštećuju dišne organe, kožu ili unutarnje organe, a možeš ih napraviti i sama pomoću namirnica koje vjerojatno već imaš u svojoj kuhinji, piše Miss7.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...