General koji je povukao potpis: “Zalagao sam se i za Gotovinu, ali ovo me uništilo”

Umirovljeni general Marinko Krešić izjavio je za HTV kako nije bilo nikakvog pritiska na njega oko toga da povuče svoj potpis s pisma kojim se od predsjednika Republike Zorana Milanovića tražilo da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Odgovorno tvrdim da nisam imao nikakav pritisak ni da potpišem priopćenje ni da povučem potpis”, kazao je među ostalim te objasnio da je želio pomoći, ali istodobno nije želio dovesti u pitanje da hrvatski branitelji budu podijeljeni.

“Priopćenje sam potpisao u nedjelju, na najveći katolički blagdan. Ovo mi je bio najteži Veliki tjedan jer sam želio imati mir. Bio sam na obilježavanju 30. godišnjice osnutka HVO-a. Nazvali su me ratni kolege i zamolili da dam potporu ljudima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu, a koji su u poodmakloj dobi i bolesni.

Pitali su da li želim podržati prijedlog za pomilovanje tih ljudi. U tom obliku, vjerujući svojim kolegama, dao sam svoju suglasnost. To sam učinio i nisam želio ništa dalje komentirati jer nisam znao detalje te poruke. To me je uništilo. Čim smo potpisali, objavljeno je u javnosti i to je bila glavna tema. A nije bila glavna tema da se to pitanje raspravi”, kazao je.

Na pitanje je li očekivao da će ovo pitanje podijeliti dio branitelja, rekao je kako je njegov moto “da podjela ne koristi nikome”.

“Ja sam zagovornik pomirbe iseljene i domovinske Hrvatske, pomirbe hrvatskih branitelja. To je moj moto od početka Domovinskog rata. I osobno sam pomagao i činio sve dobro za svakog branitelja koji je dao doprinos, a među njima je bio i Tomo Merčep. Njega sam posjećivao i kod kuće i pomagao mu”, kazao je Krešić i dodao da se svojedobno založio i za Norca i Gotovinu.

“Kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora bio sam i na sprovodu generala Ivana Koradea, kojega su se mnogi odrekli. On je bio zapovjednik VII. gardijske brigade. Ja sam mu zahvalio za razdoblje koje je radio za Hrvatsku”, dodao je.

Napominje da je potpis na priopćenje dao također kao zahvalu za ono što su spomenuta dvojica učinila za Hrvatsku u najtežim vremenima.

“To je bila pomirba, a vodio ju je prvi hrvatski predsjednik i ratni ministar”, rekao je te je potom objašnjavao zašto je potpis povukao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...