Građani masovno prijavljuju trgovce zbog viših cijena nakon spuštanja PDV-a!

Udruge za zaštitu potrošača primaju velik broj pritužbi i na hitnu reakciju pozivaju državni inspektorat.

Unatoč nižem PDV-u, na stolu je sve skuplji ručak, jer bez hrane se ne može! Eksplozija cijena donijela je eksploziju prijava. Velik broj pritužbi na trgovce stiže na adrese udruga za zaštitu potrošača.

“Ljudi nam se javljaju i kažu da su primijetili da ne vide da je nešto pojeftinilo, vide samo da su cijene sve veće i veće i vide samo značajno poskupljenje proizvoda”, rekla je za RTL odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača, Dijana Kladar.

Da problem postoji, svjesni su i vladajući, ali poručuju – prostora za dodatno snižavanje PDV-a trenutačno nema.

“Država je napravila ono što može, neovisno o tome je li to dva tjedna ranije ili kasnije, taj efekt bi se trebao vidjeti, barem u onom minimumu da suzbije očekivana povećanja, a ne sigurno da u tjednu kada imate smanjenje stope, da se dogode povećanja – to mi zbilja netko treba objasniti zbog čega”, kaže državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj.

“Inspekcija bi trebala biti takva institucija koja ne rješava pojedinačne predmete građana nego hoda okolo svaki dan i pronalazi propuste i onda sankcionira sve one koji krše te propise”, kazala je Kladar.

Ako pitate trgovce, cijene su opravdane. Razlog – korona, inflacija, rat u Ukrajini…

“Konkurencija među trgovcima je toliko velika i budite sigurni da nitko ne uzima ono što ne treba uzeti u ovom momentu, niti diže neopravdano cijene”, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije.

“Onaj tko je novac dao prvenstveno za pomoć građanima mora imati odgovornost prema građanima da taj novac i završi u džepovima građanima, a ne u džepovima onih koji svakodnevno nagomilavaju sve veći i veći profit”, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

S uvođenjem eura, val poskupljenja mogao bi se nastaviti. Iako će prema Zakonu biti zabranjeno svako neopravdano podizanje cijena, već sad je jasno da će do poskupljenja doći i to zbog zaokruživanja cijena.

“Imamo suglasje oko 400 trgovaca i trgovačkih lanaca koji su voljni potpisati etički kodeks kad ga uvedemo zajedno s Ministarstvom gospodarstva”, kaže Ziher.

No, je li kodeks jamac sigurnosti – ipak, čini se kako crne liste trgovaca za sada nisu opcija.

“Crne liste nisu bile u planu, ali to morate vidjeti s ministarstvom gospodarstva koji vodi tu ingerenciju. Ja uopće nemam ništa protiv da se stavi jedna jedinstvena lista cijena koju će netko ovjeriti i reći kako stvari stoje i onda neka se svi pitamo zašto je to otišlo gore ako nije trebalo”, rekao je Čuraj.

Ta pitanja već sada imaju građani, a u dogovore između vladajućih i trgovaca povjerenje su već izgubili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...