Kako povezati ‘Slučaj Daruvarac’ i građanski odgoj u školama? Vukoša: “Crkva i desnica žene smatraju vlasništvom muškarca, treba stati na kraj repatrijarhalizaciji društva”

‘Slučaj Daruvarac’, točnije epilog istog u kojem Darko Kovačević izlazi na slobodu sedam mjeseci prije isteka kazne, još nas je jednom podsjetio na važnost uvođenja građanskog odgoja u škole.

Kako povući paralelu između nužnosti implementacije građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski odgojno-obrazovni sustav i slučajeva strahovitih nasilnih ispada poput gore spomenutog, razgovarali smo s Danijelom Vukošom, predsjednicom zadarskog Foruma žena SDP-a.

Zašto građanski odgoj? Ako želimo živjeti u društvu koje ima nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama i nasilju uopće, nužno je obrazovanje djece. I to od vrtića, preko osnovnih do srednjih škola. Zato je građanski odgoj izvrstan model. Mlade ljude bi se, između ostalog, obrazovalo o prepoznavanju nasilja, o neprihvatljivosti nasilja, o nenasilnom rješavanju sukoba i osudi svakog nasilja. Samo jedan od razloga, između svih drugih, ali dovoljan za uvođenje građanskog odgoja u škole je taj da će se mlade ljude obrazovati da doprinose stvaranju društva u kojem se žena neće premlaćivati i ubijati. Svjedočimo uhodanoj praksi našeg pravosudnog sustava da se ionako blage i niske kazne od strane nižih sudova umanjuju, pri čemu se nasilnicima traže različite olakotne okolnosti. Tako možemo vidjeti da je u slučaju Daruvarca olakotna okolnost bila ta da, dok je udarao djevojku koja je bila na podu, na nogama nije imao obuću. Eto, bilo je ljeto pa je nosio japanke. Ono što nas sve treba zabrinuti je podatak da se tek 10 posto svih počinitelja nasilja osudi bezuvjetnim kaznama. Rezultat je to nedostatka prevencije i edukacije…, kaže Vukoša.

Jedan takav vid edukacije je i afirmacija pozitivnih vrijednosti o kojoj bi se više trebalo razgovarati u školskim klupama.

Kako građanski odgoj za cilj ima naučiti mlade ljude da postanu odgovorni i aktivni članovi društva koji će kritički razmišljati, ovim bi ih se predmetom trebalo potaknuti da sutra postanu korektiv društva, time i pravosudnog sistema koji je po mišljenju žena SPD-a u slučaju Darka Kovačevića i njemu sličnim osuđenicima, podbacio.

Velik broj žena nikada ne prijavi nasilje baš iz razloga što nemaju povjerenja u pravosudni sustav. Kada i prijave nasilje ulaze u novu zakonodavnu spiralu nasilja koja za njih traje vječnost. Od propitivanja izgleda, njezinog ponašanja do morala, što je u najmanju ruku strašno. Nažalost, i kao društvo smo još uvijek tolerantni prema nasilju nad ženama. Rezultat je to repatrijarhalizacije našeg društva zadnjih 30 godina i to od strane Katoličke crkve, desnih političkih stranaka i klerikalnih udruga koje žene naprosto smatraju vlasništvom muškarca, pa on, eto, “SVOJU” ženu može i ubiti, zaključuje Vukoša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...