Krumpir ne deblja! Srušena dugogodišnja zabluda o omiljenom povrću

Jedan srednje pečeni krompir s ljuskom ima 129 kalorija. Osim toga, ima gotovo trećinu potrebnog dnevnog unosa kalija, minerala koji podržava rad živaca, mišića i srca. Krumpir također osigurava vitamine B, vitamin K, željezo, magnezij, cink, bakar i mangan, piše Health. Sve sorte krumpira su zdrave, osobito kada se jede s ljuskom.

Ako tražite pravu hranu koja će vam pomoći da izdržite jači trening, razmislite o konzumiranju šake krumpira ili malog srednje pečenog krumpira oko 30 minuta prije tjelesne aktivnosti.

Osim škroba otpornog na sagorijevanje masti koji se nalazi u krumpiru, ovo povrće ima još dobrobiti koje se povezuju s kontrolom težine. Istraživanja pokazuju da vas krumpir može držati sitima duže od ostalih namirnica koje sadrže škrobne ugljikohidrate, poput tjestenine ili riže.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical nutrition 2020. godine, promatrao se utjecaj krumpira, u odnosu na rižu, na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i tijekom noći kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krumpir se kuhao ili pekao i ohladio. Svaki obrok imao je 50 posto ugljikohidrata, 30 posto masti i 20 posto proteina.

Studija nije pronašla veliku razliku između krumpira i riže niti između načina pripreme krumpira. Istraživači su zaključili da je krumpir prikladan za osobe s dijabetesom kada se jede kao dio uravnoteženog obroka i da ne remeti regulaciju razine glukoze u krvi, objavio je Health, prenosi B92.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...