MASKE OSTAJU OBAVEZNE SAMO U ZDRAVSTVU Božinović: “Njihovo korištenje ovisit će o individualnoj procjeni”

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije predstavio je detalje o ublažavanju epidemioloških mjera.

Kao što je poznato, epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice koronavirusa više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav. Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba, kazao je.

Maske će se morati nositi samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama smještaja socijalne skrbi.

Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama, dodao je.

Druga je odluka je ona o privremenom ograničavanju prelaska granice, rekao je Božinović.

U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH, bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi, kazao je.

Državljani trećih zemalja koji će dolaziti, moći će prelaziti granicu uz covid potvrdu, bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze. Osobe iz EU-a neće morati imati covid potvrde za ulazak u Hrvatsku, objasnio je ministar.

Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, rekao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...