NASA upozorava: “Potencijalno opasan asteroid juri prema Zemlji, a ubrzo za njim stiže i ‘veliki brat’!”

Ogroman “potencijalno opasan”  proletjet će pored Zemlje u četvrtak (28. travnja), upozorava NASA.

Asteroid, nazvan 418135 (2008 AG33), ima procijenjeni promjer između 350 do 780 metara i probit će se u Zemljinu orbitu brzinom od 37.400 km/h. Srećom, očekuje se da će asteroid proći pored našeg planeta bez ikakvog rizika od udara.

Juri 30 puta brže od zvuka

U svojoj najbližoj točki, asteroid koji putuje 30 puta brže od zvuka, doći će na oko 3,2 milijuna kilometara od Zemlje, što je otprilike osam puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Ovo može zvučati kao jako daleko, ali prema astronomskim mjerilima, to je zapravo nadohvat ruke.

NASA označava svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar  193 milijuna km od Zemlje kao “objekt u blizini Zemlje”, a svaki objekt koji se brzo kreće unutar 7,5 milijuna km kao “potencijalno opasan”. Nakon što su objekti označeni, astronomi ih pomno prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje koje bi ih moglo dovesti do sudara sa Zemljom.

U svibnju još veći posjetitelj

Jureću svemirsku stijenu prvi su put otkrili 12. siječnja 2008. asterogeodeti u zvjezdarnici Mt. Lemmon SkyCenter u Arizoni, a posljednji put je proletjela pokraj Zemlje 1. ožujka 2015., prema NASA-inom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS). Asteroid obiđe naš planet otprilike svakih sedam godina, a predviđa se da će sljedeći bliski prelet biti 25. svibnja 2029.

Asteroid  koji nas posjećuje u četvrtak možda  neće biti najveća svemirska stijena koja će projuriti pokraj nas u nadolazećim tjednima. Ta titula vjerojatno ide objektu 467460 (2006 JF42), koji ima procijenjeni promjer između 380 do 860 m i kretat će se otprilike brzinom od 40.700 km/h kada prođe pored nas 9. svibnja 2022, prenosi Net.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...