Nema pojeftinjenja voća i povrća, može biti samo skuplje: “Meni se plače, baš nitko nije spustio cijene!”

Znao sam da će smanjenje PDV-a na voće i povrće biti dobra prvotravanjska šala. Zato je Vlada valjda i odabrala taj datum, da se nasmijemo. A meni se plače. Baš nitko od trgovaca nije spustio cijene ni za lipu! Na placu gotovo i nema pravih OPG-ovaca. Više od 80 posto robe dolazi s Veletržnice, a cijene su kao i dan ranije. I vjerojatno će biti samo još više – žalio se jučer na utrinskoj tržnici umirovljenik Božo, koji je od Vladina “protuinflacijskog” paketa puno više očekivao. S obzirom na malu mirovinu očekuje, doduše, i jednokratnih 1500 kuna tzv. energetskog dodatka koji bi mu trebao ublažiti režijske troškove, možda i kakvu gradsku “uskrsnicu”. No teško da će to biti dovoljno za normalan život jednog penzića koji i nekoliko puta prevrne svaku kunu pa, ako ga posluže koljena, radije kupuje na akcijama u trgovačkim lancima.

Samo krumpir skuplji?

Na tržnicu, objašnjava, uglavnom dođe pred samo zatvaranje kad se nešto oštećene robe, koja nije našla kupca, a neće ni potrajati, dijeli i besplatno.Ovako, i na kišni dan, kad u Utrini i nije bilo previše kupaca, za kilogram blitve, mladog kelja ili cvjetače trebalo je izdvojiti 20 kuna, špinata, peršina i celera 25, batata, tikvica i čimulica 30, cherry rajčica 40, krumpira 8, mladog kupusa 12, za kilogram mrkve, mladog luka ili za paketić grincajga 10 kuna…

Iste cijene, provjerili smo, vrijedile su i dan ranije, prije očekivanog smanjenja PDV-a. A pita li se prodavače, “iste su već 10 godina – i tek iduće će godine, s obzirom na visoke inpute i rat u Ukrajini, značajnije rasti”.

Prostora za pojeftinjenja nema, diktiraju ih i sezonalnost, i ponuda i potražnja. Tek je krumpir skuplji za dvije kune, objašnjavaju. A nema naznaka ni moguće nestašice. I jagode su tu – mjerica za 15 kuna – te trenutačno možda i najskuplje divlje šparoge, kojih se vezica prodaje za vrtoglavih 50 kuna. Suša je, nema ih, pravdaju se prodavači iz Zadra.

Ni meso nije jeftinije

– Što da vam kažem, ako meni roba u nabavi postane jeftinija, i ja ću spustiti cijene – ljutito nam je odbrusila prodavačica. Tko je na ovoj zagrebačkoj tržnici, ali i drugima diljem Hrvatske jučer trebao sniziti cijene zbog smanjenja PDV-a s 13 na 5%, a tko nije jer kao OPG prodaje isključivo svoju robu, znaju samo iskusniji kupci. Fiskalne blagajne s tržnice “otišle” su zajedno s nekadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem pa je glavni orijentir svježina – i cijena. Koja raste.

Prema statistici TISUP-a (Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), kruške su u veljači na hrvatskim tržnicama u odnosu na isti mjesec lanjske godine bile u prosjeku 13,73% skuplje, cvjetača 7,32, kristalka 4,18%. Bijeli grah tetovac, koji se jučer prodavao za 40 kn/kg, u prosjeku je skuplji 8,29%, a zna li se da su i veleprodajne cijene, primjerice, banana iz Ekvadora, u veljači bile više 14,46% na godišnjoj razini, tikvica iz Turske za 22,22%, a naranača iz Egipta za 10,97%, jasno je da se prelijevaju i na maloprodaju. Kilogram češnjaka na tržnici košta 60 kuna, a badema i 120.

Efekta nižeg PDV-a nema ni u ponudi mesnica na tržnicama. Cijene mesa posljednjih tjedana tek uzimaju zalet pa kilogram svinjskog vrata košta i 46 kuna, svinjskih rebara 42, carskog mesa 38…

– Nismo spuštali cijene. Najprije su teletina i junetina otišle gore, a svinjetina zadnja. Od početka godine kila žive vage skuplja je 4 kune, što u maloprodaji znači višu cijenu za 8 do 10 kn/kg u prosjeku.

Junetina je od lanjskog listopada s 15 kuna žive vage došla na 22, što je rast cijene za 14 do 16 kn u maloprodaji. Nema prostora za smanjenje cijena, bit će i skuplje – kaže mesar Tomo Hačić te dodaje da je niz faktora utjecao na višu cijenu, pa i rat u Ukrajini. “I činjenica da nitko ne želi raditi.”

– Pada tov jer neće nitko raditi i smrdjeti po štali, a životinje traže i pažnju i obavezu – zaključio je. I od nižeg PDV-a na ribu – ništa.

Na ribarnicama je i poskupjela zadnjih tjedana, trlje su donedavno koštale 35, a sada 50 kn/kg, kao i pastrve. Oslići su 80, a bili su 60, srdela je 30… Ne samo da ni cijene ribe neće padati – i one mogu još samo rasti, poručili su ovih dana ribari, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...