Objavljena karta svih potresa zabilježenih od 1960. godine na jugoistoku Europe: Evo gdje je najgore

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je kartu svih potresa koji su se dogodili na jugoistoku Europe od 1960. godine.

Žute točkice, napisao je EMSC, označavaju sve epicentre potresa u posljednjih 60 godina. Najviše je potresa zabilježeno upravo na samom jugu, odakle potječe upravo najjači zabilježeni potres s magnitudom od 6,9 po Richeru u Crnoj Gori.

Radi se o najrazonijem potresu tadašnje Jugoslavije, a pogodio je 15. travnja 1979. godine oko 15 kilometara od crnogorske obale. Sa sobom je odnio 129 života.

Drugi najrazorniji potres dogodio se upravo u Zagrebu 1. lipnja 1905. godine, a s magnitudom od 6.6 po Richteru odnio je 120 života.

Treći najrazorniji potres kojeg je naveo EMSC dogodio se relativno nedavno, i to u Albaniji 26. studenog 2019. godine. Epicentar potresa bio je oko 12 kilometara od grada Mamurrasa s magnitudom od 6.4 po Richteru, a sa sobom je odnio čak 51 života.

Mogu li se potresi predvidjeti? EMSC potvrđuje kako ne mogu.

– Seizmolozi mogu samo pretpostaviti razinu opasnosti uslijed potresa za idućih 500-tinjak godina – navodi EMSC.

Podsjetimo, sinoć je na istoku Hercegovine u 23.07 sati pogodio potres magnitude od oko 6 po Richteru, a sa sobom je odnio jedan život – 27-godišnju djevojku na čiju se obiteljsku kuću u Stocu srušila stijena.

Potres su osjetili gradovi diljem zemlje, a građani su objavili niz videa snimljenih u trenutku potresa, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...