Otkrivena špijunska aplikacija koja snima i vidi sve na Android mobitelima

Stručnjaci iz Lab52, odjela za obavještajne prijetnje tvrtke za međunarodnu kibernetičku sigurnost S2 Grupo, identificirali su zlonamjernu aplikaciju pod nazivom Process Manager koji djeluje kao špijunski softver za Android i prenosi informacije hakerima, piše Zimo.

Iako nije jasno kako se špijunski softver distribuira, nakon što je instaliran, Process Manager pokušava se sakriti na Android uređaju pomoću ikone u obliku zupčanika, pretvarajući se da je komponenta operativnog sustava.

Nakon prvog pokretanja, aplikacija traži od korisnika da mu dopusti korištenje 18 dopuštenja.

Ova dopuštenja predstavljaju ozbiljan rizik za privatnost, jer omogućuju spomenutom zlonamjernom softveru dobivanje lokacije uređaja, slanje i čitanje tekstova, pristup pohrani, snimanje fotografija kamerom i snimanje zvuka.

Korisnicima Android uređaja savjetuje se da pregledaju dopuštenja za aplikacije koje su dali, što bi trebalo biti prilično jednostavno na verzijama od Androida 10 i novijih, te da uklone ona koja se čine previše rizična.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...