Ove sezone će nam nedostajati oko 30 tisuća sezonaca, prisiljeni smo na uvoz radnika iz trećih zemalja

Najave turističke sezone izuzetno su optimistične. Već za uskrsne blagdane stigli su brojni gosti. A za goste se treba pripremiti, što znači da je već sad potrebno osigurati dovoljan broj radnika u turizmu. Budući da ih kod nas posljednjih godina nedostaje, i ove će godine u Hrvatskoj raditi veliki broj radnika iz tzv. trećih zemalja, odnosno onih koje nisu članice Europske unije.

O radnim pravima sezonaca i problemima zaposlenih u turizmu i uslužnim djelatnostima, za HTV je  govorio Eduardo Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

U turističkoj sezoni, kada je ona dobra, zaposleno je gotovo 150 tisuća radnika u turizmu i uslužnim djelatnostima, rekao je među ostalim. Osim u hotelima i ugostiteljstvu, ima zaposlenih i u nekim sporednim djelatnostima, recimo u trgovinama u hotelima, Wellnessi itd. Pretpostavlja se da će ove godine nedostajati od 30 do 35 tisuća radnika.

– To bi trebali biti sezonci. Nažalost na našem tržištu radne snage nema ih dovoljno i bit ćemo prisiljeni na uvoz radnika – rekao je.

Do 1. siječnja 2021. godine Vlada je određivala kvotu broja radnika koji se može uvesti, ali to je sada ukinuto.

– Imamo praktički testiranje tržišta od strane Zavoda za zapošljavanje tako da se ide utvrditi koliko je radnika potrebno i s koliko radnika potrebnih za te djelatnosti raspolažemo u Hrvatskoj. I onda se ide na slobodan uvoz te radne snage. Problem u prethodnim godinama bio je taj postupak dolaska do radne dozvole iz trećih zemalja koji nisu u EU. Imali smo nedavno i sastanke na kojima je MUP, koji je tu jako bitan, obećao da će ubrzati taj postupak – rekao je dodavši kako bi radnik koji krene u postupak dobivanja radne dozvole, istu trebao dobiti za oko tri tjedna.

– U ovom trenutku imamo i priču o Ukrajincima. Pretežito su to žene koje su došle u Hrvatsku. Međutim, neki dan smo baš razgovarali o tom broju ljudi iz Ukrajine. Jako mali broj je raspoloživ da bi radio u našem ugostiteljstvu, budući da se radi o ženama koje u pravilu imaju djecu i koje, ako se i zaposle, nemaju gdje s tom djecom, odnosno ne dolazi u obzir da iz kontinentalnih županija odlaze raditi u naše hotele na Jadran – dodao je.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) je sindikat koji je u europskoj konfederaciji sindikata, međusobno surađuju, i zahtijevaju od hrvatskih poslodavaca, odnosno vlada svih država EU, da radnici koji dolaze iz drugih zemalja imaju ista prava kao i domicilni radnici.

– Ta prava su utvrđena Kolektivnim ugovorom. Mi kao Sindikat turizma i usluga Hrvatske godinama imamo granski kolektivni ugovor ugostiteljstva koji proširimo na sve pravne subjekte u djelatnosti ugostiteljstva, što znači da oni u kafićima, kao i oni u hotelima, moraju poštivati ta prava koja su dogovorena i utvrđena u tom kolektivnom ugovoru. Nedavno smo ga potpisali, bilo je tu malo problema budući da je bila neizvjesna sezona zbog svih ovih događanja – od korone do rata u Ukrajini. On važi od 1. travnja. Sada prema ministru Aladroviću idemo sa zahtjevom da se taj kolektivni ugovor proširi – kaže Andrić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...