Ovo su automobili koji se najčešće i najrjeđe kvare, prema njemačkom ADAC-u

Njemački je autoklub ADAC objavio svoju redovitu godišnju statistiku o kvarovima vozila, nastalu prema podacima o intervencijama njihove službe za pomoć na cesti. Podaci se odnose na kvarove automobila starih između 3 i 10 godina, a analizirano je 132 modela automobila koji su se tijekom prošle godine pokvarili na njemačkim cestama. U statistiku su ušli samo oni modeli kojih je u Njemačkoj registrirano preko 10 tisuća primjeraka.

Najčešće se kvari akumulator

Ne iznenađuje podatak da je od gotovo 3,5 milijuna zabilježenih kvarova nešto manje od polovice uzrokovao akumulator, njih 46,2%. Ovaj uzrok vodeći je otkako je ADAC počeo voditi ovu statistiku 1967. godine, uz neke fluktuacije. Pojašnjeno je kako je porast s oko 41% na preko 45% kvarova akumulatora u posljednje dvije godine prouzročen pandemijom, odnosno činjenicom da se automobili manje voze (jer ljudi rade od kuće), što dovodi do češćih kvarova akumulatora nego kada se oni kontinuirano pune i prazne.

Na drugom mjestu uzročnika, s 15,5% kvarova, nalazi se motor, slijede ga razni kvarovi iz područja kočenja, karoserije, upravljanja, šasije i pogona, strujnih kvarova bilo je 10,3%, gume su krive za 7%, dok su za preostali manji dio vozačkih nevolja krivci bili gorivo, klima uređaji te ispušni sustavi i katalizatori, prenosi Autonet.

Iz detaljne ADAC-ove statistike izdvojit ćemo i prvih 8 “top” modela automobila s najmanje kvarova te 8 “flop” modela, s najviše zabilježenih kvarova tijekom protekle godine.

Najčešće se kvare

 1. Smart Forfour
 2. Hyundai i20
 3. Renault Clio
 4. Toyota C-HR
 5. Toyota Corolla
 6. Ford S-Max
 7. Opel Insignia
 8. VW Sharan

Najmanje se kvare

 1. Toyota Aygo
 2. Audi A1
 3. Mini
 4. Renault Captur
 5. Suzuki Vitara
 6. Audi Q3
 7. BMW serije 1
 8. BMW X1
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...