Pojačani nadzor prometa na cestama zadarske županije nastavljaju se i u dane vikenda, policija poziva na poštivanje propisa

Radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća policija je ovog tjedna na području Policijske uprave zadarske nastavila s pojačanim nadzorom prometa na cestama, a planirane aktivnosti će se provoditi i u dane vikenda.

S ciljem podizanja općeg stanja sigurnosti, a posebno sigurnosti u prometu, osim planiranih aktivnosti, na području Policijske uprave zadarske pojačan nadzor provode i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova, popularnog naziva Kobre.
Prilikom svog postupanja Mobilna jedinica prometne policije MUP-a će uglavnom, ciljano po mjestu i vremenu, uzimajući u obzir naše statističke pokazatelje, vršiti prevenciju i represiju najtežih prometnih prekršaja i to između ostalih, prekoračenja brzine kretanja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge, vožnja u vrijeme zabrane, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, prolazak kroz crveno svjetlo i drugih prekršaja u prometu, kako na auto cestama i brzim cestama, tako i  na županijskim i lokalnim cestama.

Naime, na području Policijske uprave zadarske u prva tri mjeseca ove godine dogodilo se više prometnih nesreća za 29,9 %. U navedenom razdoblju u prometnim nesrećama smrtno je stradala 1 osoba, kao i u istom razdoblju prošle godine.
Što se tiče ozlijeđenih osoba, broj teže i lakše ozlijeđenih osoba je u povećanju, u tri mjeseca 2022. godine u prometnim nesrećama su ozlijeđene 33 osoba, a u istom periodu prošle godine 24 osobe.

Redovitim pojačanim nadzorima u prometu, s ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija je kroz proteklo razdoblje od tri mjeseca ove godine ukupno evidentirala 8450 represivnih mjera prema vozačima koji su se nisu pridržavali važećih prometnih propisa, od kojih izdvajamo prekršaje zbog prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te korištenja mobitela u vožnji.

Tako su 7. travnja u 16.40 sati u Zadru, prilikom kontrole prometa  u Ulici Franka Lisice policijski službenici zaustavili  61-godišnjaka koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.
Vozač je uz zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju od 8 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.

Istog dana nešto ranije, u 16.10 u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade zaustavljen je 34-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 0,57 g/kg i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka, dok je u 13.00 sati u ulici Oko Vrulje zaustavljen 26-godišnjak koji je upravljao vozilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog ranije izrečenih negativnih bodova.
Oba vozača su isključena iz promet te prekršajno sankcionirana.

U srijedu, 6.travanja u 14.20 sati u Zadru u Ulici Bleiburških Žrtava zaustavljen je 24-godišnjak koji je za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka. Vozač je zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog priveden na Općinski sud u Zadru, Prekršajni odjel.

U utorak, 5.travnja u 08.05 sati na cesti D-8 u Gornjem Poličniku, zaustavljen je 43-godišnjak koji je upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije, dok je u 23.40 sati na području Ninskih stanova zaustavljen  26-godišnji vozač osobnog automobila koji je odbio test na droge. Vozači su također, isključeni iz prometa te prekršajno sankcionirani.

Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, napominu iz PU zadarske.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...