Potpuni fijasko Vladine mjere! Evo koliko ljudi se odlučilo vratiti u Hrvatsku za 200.000 kuna

Četiri mjeseca nakon što je Hrvatima u inozemstvu ponuđeno 200 tisuća kuna da se dosele natrag u domovinu i samozaposle, to ih je dosad zaista i napravilo – nula, piše Večernji list.

“Mjera Biram Hrvatsku nadgradnja je mjera samozapošljavanja. Trenutačni je režim takav da dobijete maksimalno do 130 tisuća kuna ako imate poslovni plan i ideju, predstavite je, evaluatori u HZZ-u odobre taj projekt i vi dobijete dio novca na početku. Nakon toga, ako se projekt realizira, dobivate novac i dalje tijekom 24 mjeseca”, pojasnio je prije četiri mjeseca premijer Andrej Plenković pa dodao da je ideja da se prag sa 130 tisuća digne na 150 tisuća kuna.

Do cifre od 200.000 kuna došlo se “dodatnom nagradom” koju dobivaju povratnici, a koja iznosi 50 tisuća kuna.

Korištenje mjere namijenjeno je poslodavcima koji su registrirali poslovni subjekt uz korištenje potpora za samozapošljavanje. Potpora za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama koje su na temelju stečenog radnog iskustva/obrazovanja odlučile otvoriti novi poslovni subjekt u Hrvatskoj.

Stiglo je pet zahtjeva za povratak iz inozemstva po ovom sustavu te su ili odbijeni ili su još u obradi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...