Predstavljanje knjige o povijesti Kluba za skokove u vodu Zadar – “Od Kolovara do Rija”

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u subotu 30. travnja s početkom u 11 sati održat će se predstavljanje knjige Nebojše Gunjevića Od Kolovara do Rija : Pogled na povijest Kluba za skokove u vodu „Zadar“ nakladnika Matice Zadrana izdane o 111. godišnjici organiziranoga skakanja u vodu u Hrvatskoj i 50. godišnjici osnutka Hrvatskoga saveza za skokove u vodu.

Luksuzna monografija „jedinstvene legende s Kolovara“, trofejnog Kluba dobitnika najviše državne nagrade za sport, na 306 stranica formata 28×24 cm tiskana je u nakladi od 500 primjeraka i broji 500 slikovnih priloga. Novinar i publicist Drago Marić u pogovoru knjige piše kako je to „još jedan vrhunski uradak profesora Nebojše Gunjevića koji nas je već navikao na stvaranje vrijednih dijela“ te ističe da knjiga nije „samo priča o jednom vrhunskom zadarskom sportu. Ona je daleko više. Cjelokupna slika suvremenog života Zadra u razdoblju od početka skokova do danas.“

Posebnu ljepotu knjizi daju razgovori s nekadašnjim i aktualnim skakačima, trenerima i klupskim dužnosnicima, a knjiga donosi i velik broj statističkih podataka s najrazličitijih državnih natjecanja, svjetskih i olimpijskih igara.

Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana, i Velimir Friganović, počasni predsjednik KSV „Zadar“. Promociju će voditi zadarska dramska umjetnica Tamara Šoletić, a skup će uveličati klapa Intrade.

Čini mi se kako je priča o skokovima u vodu jedna sveta zadarska priča – priča o radosti i nadama, boli i teškoćama, željama i stvarnosti, sukobima i neshvaćanjima, o brojnim medaljama i svemu što sport nosi. Lijepom i onome što to možda nekada nije. Prije svega ipak je to priča o onima što ljube i o njihovoj ljubavi. Ljubavi koja je veća od njih, koja ih nadilazi i natkriljuje, ljubavi koja ih je činila i čini posebnima, jedinstvenima, bogatima i punima snage. Oni što su se našli u toj ljubavi, nisu životno promašili. Jer, što je život bez ljubavi, piše autor u završnim riječima monografije o Klubu koji je od drvenog „punta“ s Kolovara došao do Olimpijskih igara u Riju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...