Sud u Zadru oslobodio je Slavicu, no ne žele ga vratiti na stari posao, oštećen je za 1,3 milijuna kuna

Županijski sud u Zadru, gdje se vodio postupak, 9. rujna 2013. godine oslobodio je Dražena Slavicu. Zbog procesnih razloga, ta će presuda biti ukinuta na Vrhovnom sudu 26. travnja 2016. Predmet je vraćen na ponovno suđenje pred izmijenjenim vijećem Županijskog suda u Zadru pa će Slavica, isto kao i prvi put, 27. travnja 2018. biti ponovno oslobođen teških optužbi.

Dražen Slavica do kornatske je tragedije bio poštovan i uvažavan u svojoj sredini, slovio je kao čovjek od ugleda, kao dobar vatrogasac i zapovjednik, ali sve se promijenilo nakon optužnice i suđenja kada ga dio javnosti počinje smatrati nemarnom i neodgovornom osobom, koja nije vodila brigu o svojim kolegama i sigurnosnim propisima, te je na taj način dvanaestoricu vatrogasaca gurnuo u smrt.

Ni nakon izlaska iz pritvora, u kojem je proveo 54 dana, a potom na bolovanju na kojem je bio sve do kraja listopada 2008., nije vraćen na svoje radno mjesto. A nije vraćen zbog vođenja kaznenog postupka i stvorenog dojma u javnosti da je kriv za kornatsku tragediju. Bio je, kaže, prisiljen potpisati ugovor za niže radno mjesto – vatrogasca, voditelja preventivnih poslova – pa mu je koeficijent za obračun plaće smanjen na 1,05, no ugovorom o radu u siječnju 2009. povećan je na 1,6. Ipak, bilo je to znatno manje od koeficijenta 2,53 koji je imao dok je bio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku.

Tako je, tijekom 13 godina, kad se svemu pridoda i mogućnost napredovanja, kojeg dakako, nije bilo, Dražen Slavica oštećen za oko 1,3 milijuna kuna.

Njegov odvjetnik, Čedo Prodanović, potkraj svibnja prošle godine podnio je Državnom odvjetništvu u Šibeniku zahtjev za mirno rješenje spora. Na Telegramov upit kakva je sudbina tog zahtjeva, iz Građansko-upravnog odjela Općinskog odvjetništva u Šibeniku odgovoreno je kako su ocijenili ”da nema uvjeta za postizanje nagodbe” te da je Dražen Slavica ”u mogućnosti podnijeti tužbu nadležnom sudu”. Odgovor Telegramu potpisala je općinska državna odvjetnica Maja Dogan.

Iako je Slavici, nakon pravomoćne oslobađajuće sudske presude iz samog vrha Ministarstva unutarnjih poslova, kako neslužbeno saznajemo, bilo obećano da će biti rehabilitiran i postavljen na odgovarajuće radno mjesto, to se nije dogodilo. Od pravomoćne presude, podsjećamo, prošlo je godinu i pol dana, ali to se nije dogodilo. Na Telegramov upit Ministarstvu unutarnjih poslova, upućenom sredinom veljače ove godine, je li MUP, vezano uz rehabilitaciju Dražena Slavice, poduzeo išta s obzirom na pravomoćnu oslobađajuću presudu Vrhovnog suda, nismo dobili nikakav odgovor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...