Ukidaju se mjere!; Vicković: “Ovo ne znači kraj pandemije, i dalje moramo prati ruke, držati razmak u zatvorenom…”

Za Uskrs stiže veliko ukidanje mjera.

Covid potvrde više neće trebati predočiti na javnim događajima i okupljanjima. Navodno će ostati u primjeni tek u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Namjerava se ukinuti i svako ograničenje broja osoba na okupljanjima, kako na otvorenom, tako i u zatvorenim prostorima.

‘Padaju i maske’, simbol ove pandemije. One će i dalje ostati obvezne u trgovinama i javnom prijevozu, ali izgledno je da ih za odlazak u primjerice kazalište ili kino nećemo trebati.

Da je epidemiološka situacija trenutačno takva da dopušta ukidanje mjera, slaže se i Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Da, situacija nam to definitivno dopušta. Iz dana u dan imamo pad broja novozaraženih osoba, brojke se na zadarskom području kreću od 35, 40 do najviše 100 novih slučajeva. No, ono što je nama puno važnije jest da imamo minimalan broj hospitaliziranih osoba. Situacija u bolnici je dobra. Zadarski epidemiolozi slažu se s ovim razmišljanjima, najvažnije je da virus trenutno nema toliku jačinu, kaže nam Vicković.

Mnogi bi ukidanje mera mogli shvatiti kao poruku da je došao kraj pandemije.

Naravno da nije! Moramo i dalje biti maksimalno oprezni, izbjegavati velika okupljanja, držati razmak u zatvorenom, ne rukovati se, koristiti dezinfekciju… Trebamo ostati savjesni i na taj način u ovu turističku sezonu ući maksimalno spremni, zaključuje Vicković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...