#VIRBRINE Održana je prva ovogodišnja akcija darivanja krvi na Viru

Dok je članica Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir Tajana Markić, rodom iz Vinkovaca, s volonterom Crvenog križa iz Zadra, Đakovčaninom Ervinom Mešanovićem, raspravljala o tome je li manifestacija Vinkovačkih vezova bolja od Đakovačkih vezova, predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković na ulazu virske Područne osnovne škole svim darivateljicama krvi poklanjao je crvene ruže. Sinoćnja akcija darivanja krvi na Viru, tradicionalna proljetna i prva ovogodišnja, okupila je u svečarskoj atmosferi 71. člana i prijatelja virske udruge. Samo dan ranije UDDK Vir je dobio  prestižnu Godišnju nagradu Zadarske županije za humanitarno djelovanje u 2021. godini, pa je tim činom ovjekovječenim u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, napokon – dvanaest godina od osnutka virskog UDDK-a – sve sjelo na svoje mjesto.

Iznimno sam zadovoljan odazivom koji je značajno veći nego prije četiri mjeseca kada smo imali božićnu akciju, a ova bi bila još masovnija da najmanje desetak naših članova koji redovito pristupaju akcijama, nije otkazalo zbog gripe. Zahvaljujem se svima koji su pristupili i darovali krv – kaže predsjednik Vicković, ne propuštajući u zahvalama spomenuti Općinu Vir, liječničku i medicinsku ekipu Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru, destinacijsku kompaniju Vir turizam u čijem je restoranu Kotarina proslavljena proljetna akcija darivanja krvi te grafičko-dizajnerski studio Župančić.hr. Crveni križ iz Zadra je društvo koje se također našlo na tom popisu zahvala, a referent Crvenog križa Filip Nekić uzvratio je istom mjerom.

Virska udruga je s prikupljenih 175 doza krvi tijekom 2021. bila među tri najuspješnije koje djeluju na našem području. No kako humanitarno djelovanje virskog UDDK-a izlazi izvan okvira organizacije i provođenja akcija darivanja krvi, prepoznato je i zasluženo nagrađeno od Zadarske županije – ističe referent Nekić. Zaista, rijetko tko ima tako odano članstvo, kao što ga ima virski UDDK. Bilo da je riječ o tradicionalnom prikupljanju potrepština za Pučku kuhinju, ili iznenadnim akcijama pomoći unesrećenima, poput potresa na Baniji, virski humanitarci i brojne obitelji na Viru uskaču kad god treba i komu god je pomoć potrebna. Umirovljenik Josip Čačko iz Zagreba s virskom adresom u starom naselju Torovi, bio je sinoć jedan od onih koji su se ponovno našli u tom posvećenom društvu.

Vratio sam se akcijama darivanja nakon dugih 20 godina. Motivirao me sin Nikola koji živi na otoku, a odnedavno radi u komunalnom poduzeću Vir održavanje – govori Čačko, kojemu je ova bila sretna 13. akcija darivanja, a danas još sretniji 60. rođendan.

Ovu tradicionalnu proljetnu akciju darivanja krvi organizirao je virski UDDK uz pomoć zadarskog Crvenog križa, Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru (liječnice Nikolina Perić i Lucija Pavlović, sestre Tina Paleka, Sanja Glavan, Ana Milutin i Jasna Dunat), destinacijske kompanije Vir turizam (restoran Kotarina), grafičko-dizajnerskog studija Župančić.hr te glavnog sponzora Općine Vir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...