Znate li da neki ljudi ne bi smjeli NIKADA piti kavu, provjerite jeste li među njima

Za mnoge je magični eliksir zbog kojeg svaki dan započinje dobro, dok za druge može predstavljati i zdravstveni problem.

Dokazano je kako kava može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsti raka, bolesti srca a čak može i pomoći pri gubitku kilograma. Ali kod nekih će osoba rezultat izostati, a može doći i do negativnih posljedica radi unosa kofeina.
Tko ne bi smio piti kavu?

Osobe koje pate od upalne bolesti crijeva

“Kofein može ubrzati probavu, a isto tako i povećati šanse da će doći do proljeva, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti crijeva”, pojašnjava nutricionistica Angel Planells te dodaje kako je pametno izbjegavati ispijanje kave ako patite od IBS-a.

Ako imate glaukom

“Intraokularni tlak može porasti kod osoba koje imaju glaukom a kada konzumiraju kavu, ako je vjerovati istraživanja. Stručnjaci stoga savjetuju da se smanji unos kofeina ili čak da se izbjegava, ali smatram da je potrebno provesti dodatna istraživanja”, dodaje Planells, prenosi Ordinacija.hr.

Ako vas muči preaktivni mjehur

“Svi znamo da je najbolje preskočiti ispijanje velike šalice kave prije dugog puta, posebno ako ne možete lako do toaleta. Unos kofeina može samo ubrzati rad mjehura zbog čega ćete morati češće na mokriti”, pojašnjava  Sue Heikkinen, nutricionistica. Ako ne pijete kavu često, možete biti puno osjetljiviji na kofeina.

Osobe koje pate od bolesti srca

Kako kofein iz kave može uzrokovati trenutan porast krvnog tlaka i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara s liječnikom o tome koliko kave smije piti, pojasnila je Kelli McGrane, nutricionistica.

Trudnice

“Američka udruga za ginekologiju savjetuje da trudnice ne bi trebale piti više od 2 šalice kave u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog poroda. Ipak, studija objavljena prišle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kave za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome koliko kave smije piti”, navodi Heikkinen.

Dojilje

“Kako je kofein stimulant i diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla patiti radi dehidracije, a stručnjaci stoga savjetuju da bi se u toj fazi kofein trebao izbjegavati baš kao i u trudnoći”, dodaje Planells.

Osobe s poremećajem spavanja

“Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šalicom kave, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kava ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savjet je da zadnju kavu pijete 6 sati prije odlaska u krevet”, navodi Heikkinen.

Osobe koje pate od anksioznosti ili napada panike

“Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina”, upozorava McGrane.

Ako vas često muči proljev

“Neki piju kavu nakon buđenja kako bi im crijeva “proradila”, ali taj efekt nije poželjan kod osoba koje često imaju proljev. Možda bi najbolji izbor bila kava bez kofeina, iako će svaka tekućina potaknuti probavu”, kaže Heikkinen.

Osobe koje imaju epilepsiju

“Iako je u pitanju mala studija, nedavna je studija otkrila kako je konzumacija kave povezana s češćim napadima, ali svakako je potrebno provesti još studija”, navodi Planells. Ako imate epilepsiju, porazgovarajte s neurologom o tome koliko biste kave smjeli piti, prenosi Ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...