Beroš poslao dopis bolnicama; Traži se popis medicinara koji se pozivaju na priziv savjesti

Na adresu bolnica stigao je zahtjev ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem traži da ravnatelji popišu sve zdravstvene radnike koji se pozivaju na priziv savjesti, piše u utorak Jutarnji list.

Taj je upit ministar Beroš u urede ravnatelja poslao još 11. svibnja i dao im rok od 24 sata da dostave podatke, potvrdilo nam je nekoliko ravnatelja bolnica.

“U KBC Osijek stigao je zahtjev Ministarstva zdravstva o dostavi svih relevantnih podataka vezanih uz ovu temu i na taj je zahtjev pravovremeno odgovoreno. U KBC-u Osijek radi 17 liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a šest liječnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju se ne pozivaju na priziv savjesti”, odgovorili su Jutarnjem iz KBC-a Osijek.

Konačni cilj je stvaranje registra da bi se utvrdio točan broj zdravstvenih radnika s prizivom savjesti i ustanovilo je li funkcioniranje bolnica zbog toga ugroženo.

Ministar Beroš ignorirao je upit Jutarnjeg lista na tu temu i nije odgovorio kakav je rezultat.

Posljednji put priziv savjesti analizirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić 2018. godine i tada je ustanovila da je trend i dalje u porastu i iznosi 59 posto na državnoj razini.

Godine 2015. pet bolnica u Hrvatskoj odbijalo je ženama prekid trudnoće jer su svi ginekolozi imali priziv savjesti: zagrebački Sveti Duh i OB Našice, Vinkovci, Virovitica i Knin, piše Jutarnji, prenosi Hina.

Sjetimo, u odgovoru koji smo prošli tjedan primili iz ravnateljstva, doznali smo kakva je situacija s institutom priziva savjesti u zadarskoj bolnici.

“U Općoj bolnici Zadar, u Službi za ginekologiju i opstetriciju ukupno je zaposleno jedanaest (11) liječnika specijalista ginekologije i opstetricije i dva (2) liječnika specijalizanta. Od navedenog broja tri liječnika ne pozivaju se na priziv savjesti”, odgovoreno nam je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...