Česi bi mogli biti ‘hit’ ove turističke sezone

Broj rezervacija u luksuznom privatnom smještaju iz Češke značajno raste prema udjelu ukupnog broja rezervacija.

Češki turisti ove bi godine mogli biti hit sezone, prema trenutnim pokazateljima prodajnih statistika tvrtke Croatia Luxury Rent.

Broj rezervacija u luksuznom privatnom smještaju iz Češke značajno raste prema udjelu ukupnog broja rezervacija, te se približio broju prodanih aranžmana iz Austrije i Slovenije. Riječ je o porastu od čak 23 posto u odnosu na proteklu sezonu. “S druge strane, čini se da zbog utjecaja rata u Ukrajini, nestabilnosti i priljeva velikog broja izbjeglica, tržišta Poljske i Slovačke bilježe pad rezervacija”, kažu u agenciji.

S druge strane, ekonomski rast i platežno jačanje češkog tržišta uzrokovalo je značajno povećanje broja rezervacija iz te zemlje. Češka je jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Europi, i pozitivni gospodarski rezultati donose povećanje plaća te posljedično i potrošnje koja je početkom pandemije bila u padu, no posljednjih godinu dana se vraća na višu razinu.

Posebno treba naglasiti i podatak da unutar Europske unije Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti. Hrvatska je iz Češke lani ostvarila 775 tisuća dolazaka uz 5,2 milijuna noćenja, za oko 50 posto više nego u godini ranije, i to nam je bilo peto najveće emitivno tržište, prenosi Poslovni dnevnik.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...