Dan pobjede nad fašizmom prošao je neprimjetno, Vučetić: “Premijer ide u Ukrajinu umjesto da veliča ovaj događaj”

Dok su oči svjetske pa i hrvatske javnosti jučer bile uprte prema obilježavanju 77. godišnjice pobjede nad fašizmom u Moskvi i pitanju koje će biti Putinove poruke, taj isti Dan pobjede nad fašizmom i dan Europe prošao je skoro neprimjetno, kao da se nije ni dogodio.

Dan pobjede nad fašizmom prošao je kao da ga nije ni bilo, a mogao se lijepo organizirati i iskoristiti kako bi mlade educirali i osvijestili o antifašizmu, prošlosti, demokraciji. Proljeće je, buđenje, mogli bismo to promatrati i kao životni i prirodni ciklus koji nas treba osnažiti, a ne pretvarati nas u mrtvozornike vlastite budućnosti. Dan pobjede nad fašizmom treba biti proslava života koji se razvija, a ne svesti ga na razinu polaganja vijenaca i komemoracija nakon kojih slijedi osjećaj srama što smo se našli u ulozi pobjednika, ističe Marko Vučetić za Novosti.

govori o “vječnom” prokletstvu podijeljenosti hrvatskog identiteta i tipični sindrom gubitnika koji nije osvijestio vlastiti značaj pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

Hrvati na identitet gledaju iz prizme 19. stoljeća i nastanka nacionalnih država, što je tužna priča koja nas razgoljuje u hrvatskoj povijesnoj nemuštosti. Europski identitet doživljavamo kao identitet koji suprotstavlja i rastvara hrvatski. Ulazak u EU doživljavamo kao prokletstvo koja nam zahvaljujući europskim fondovima ne dozvoljava da propadnemo, a nismo u stanju sami se razviti i tako bespomoćni plutamo u moru povijesnih zbivanja, smatra uz napomenu kako premijer Plenković, umjesto da ovih dana u Hrvatskoj prisustvuje i veliča Dan oslobođenja grada Zagreba, Dan pobjede, odlazi u Ukrajinu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...