Dječja radost na lokalnom OPG-u pokazala da im treba više aktivnosti na otvorenom

„Uberi, pojedi, recikliraj!“, poručila su djeca iz vrtića Ribica koja su ovu srijedu ponovno posjetila OPG Vidaić u Murvici u sklopu drugog izdanja programa Tanjur pun zdravlja od prvoga dana.

Njih pedesetak autobusom je stiglo na OPG, a malo je reći da su bila presretna što svoj dan započinju na čistom zraku u prirodnom okruženju.

„Djeca uživaju na selu, gušt im je staviti rukice u zemlju i brati domaće povrće koje sada poprilično dobro i prepoznaju. Odlično se snalaze na OPG-u, s velikom željom sudjeluju u svim aktivnostima. Točno se vidi koliko im je aktivan boravak na otvorenom potreban“, kaže Izabela Laura, koordinatorica programa.

Najveće zadovoljstvo pružilo im je branje špinata od kojeg su potom pripremala zdravi smoothie. Ostali bio otpad, nastao od naranča i banana, pažljivo su odložila kako bi od njega napravila prirodno sredstvo za čišćenje, bioenzim.

Dosta djece, pogotovo oni stariji, dobro znaju da se od bio otpada može napraviti i gnojivo. Zato im je priprema bioenzima bila iznimno zanimljiva.

„Puno pažnje pridajemo edukaciji o pravilnom recikliranju, kao i uzgoju povrtne hrane. Zato nam je jako drago što sve to iz prve ruke možemo iskusiti na prostranim poljima OPG-a Vidaić kako nam u gradu uvijek nedostaje prostora “, kaže odgojiteljica Natali Baljak.

„Ako ih pitate da uberu špinat, očiste bananu, napune bocu vodom, odmah dobijete deset dobrovoljaca! Djeci ovakve aktivnosti i posjeti OPG-u znače puno“, kaže Matea Vidaić čiji je sin Filip ponosan što ima priliku prijatelje dovesti na svoj OPG.

„Ovo je jako fino!“, s oduševljenjem je izjavio jedan od mališana nakon što je kušao zdravi smoothie koji je pripremio s ostalom djecom. Isprva skeptičan što je riječ o špinatu, uvjerio se kako i zeleno itekako može biti ukusno.

Upravo je to i jedan od ciljeva programa Tanjur pun zdravlja od prvoga dana. Približiti djeci sezonsko povrće koje nije ničim tretirano te ih naučiti da sutra, kada budu sami kupovali i kuhali, traže lokalno i znaju što čini zdrav obrok.

Tko je bolji da im u tome pomogne od OPG-a Vidaić kojem je dodijeljen i certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka, a koji garantira podrijetlo proizvoda. Uz polja u Murvici i Briševu, povrćem kojega mogu jesti bez straha jer nije tretirano pesticidima, kreativnim voditeljicama i proaktivnim odgojiteljicama, ne sumnjamo da će djeci i buduća izdanja programa biti zanimljiva i radosna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...