Dukić o ‘zelenim’ projektima u gradu: “U dvije godine planiramo posaditi 250 stabala, nastojimo sačuvati zelenilo”

U sklopu projekta Grow Green jučer su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredno prehrambene škole, Grad Zadar je, kao partner u projektu, nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge “zelene” projekte Grada.

Drago mi je da smo sudionici ovog projekta s ostalim europskim gradovima, kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo ozbiljnim projektima odgovoriti na izazove. U iduće 2 godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. Nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu. Krenuli smo u suradnji s Hrvatskim šumama u šumi Musapstan, nastavit ćemo sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona pokazujemo jasnu namjeru da ovaj grad ima što više zelenila. Također, radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bi smanjili utjecaj zatopljenja, kazao je.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions“ (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €.

Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) – Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...