ECB potvrdio: “Završava era jeftinog novca, dižemo kamatne stope”

Europska središnja banka (ECB) zaključit će početkom trećeg kvartala ove godine svoj program stimulativnog otkupa državnih obveznica, nakon čega planira povećati kamatnu stopu, izjavila je u srijedu u Ljubljani predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Lagarde je u Ljubljani prisustvovala svečanoj proslavi 30. obljetnice nezavisnog djelovanja slovenske središnje banke, a tom se prilikom u govoru osvrnula na trenutna očekivanja u vezi s rastućom inflacijom u Europi i kamatnom politikom ECB-a.

Lagarde je rekla da je njeno očekivanje da će program stimulativnog otkupa obveznica ECB završiti početkom slijedećeg kvartala, nakon čega bi kroz određeno vrijeme trebalo uslijediti i povećanje kamatne stope.

“Prvo povećanje kamatne stope uslijedit će određeno vrijeme nakon što se završe neto otkupi obveznica, što bi moglo značiti u roku nekoliko tjedana nakon toga”, kazala je Lagarde.

Nakon prvog povećanja kamatne stope postupak normalizacije odvijat će se postupno, najavila je. Ona je upozorila i na rastuću inflaciju, rekavši kako rat u Ukrajini izaziva “strukturne promjene” što po njenim riječima može dovesti do “daljnjih negativnih šokova u nabavi” i potaknuti pritisak na troškove i cijene.

U aktualnom ekonomskom okruženju vrlo je vjerojatno da se prijašnja dinamika uz nisku inflaciju neće vratiti, pa je zbog toga primjereno da se politika tome prilagodi i vrati u normalnije okvire, kazala je Lagarde.

Pri tome je upozorila da niska potrošnja i investicije u eurozoni i dalje ostaju na predkriznim razinama. U takvom okruženju ključni će biti predanost i fleksibilnost, navela je u vezi buduće monetarne politike ECB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...