Guardian o slučaju Čavajda: “U Hrvatskoj je crkva moćna, doktori se pozivaju na vjeru”

Britanski The Guardian izvijestio je o slučaju trudnice Mirele Čavajde pa napisao da je “ženi odbijen prekid trudnoće u izrazito katoličkoj zemlji unatoč ozbiljno ugroženom fetusu”.

“Slučaj Mirele Čavajde izazvao je bijes u cijeloj Hrvatskoj, državi EU u kojoj konzervativne skupine povezane s katoličkom crkvom nastoje zabraniti pravo na pobačaj koji je legalan do 10. tjedna trudnoće.

Nakon tog roka pobačaj se može obaviti ako je zdravlje majke ili fetusa ozbiljno ugroženo, kao i u slučajevima silovanja ili incesta. No liječnici pod pritiskom vjerskih osjećaja odbijaju napraviti pobačaj i kažu da su vođeni moralnim razlozima”, piše Guardian, prenosi Index.

Spominju i odlazak u Sloveniju

Guardian piše da je djetetu Mirele Čavajde krajem travnja, dok je bila u šestom mjesecu trudnoće, dijagnosticiran tumor na mozgu. Napisali su da je 39-godišnja trudnica hrvatskim medijima ispričala da su joj liječnici rekli da će dijete ako se rodi ili umrijeti ili imati teške zdravstvene probleme.

“Hrvatski liječnici su savjetovali Čavajdi da potraži pomoć u susjednoj Sloveniji. U međuvremenu su četiri javne bolnice u Zagrebu odbile napraviti pobačaj ili su rekle da nemaju potrebne uvjete za to. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je liječnička komisija dopustila prekid Čavajdine trudnoće.

Dok je novinarima pokazivao snimku mozga djeteta, ministar je rekao da je situacija izuzetno teška. Poručio je da je povjerenstvo ocijenilo da su ispunjene i medicinske i pravne pretpostavke za odobrenje pobačaja”, piše Guardian.

“U Hrvatskoj je gotovo 90 posto katolika, utjecaj crkve je velik”

U tekstu Guardiana piše da je slučaj Mirele Čavajde razljutio grupe za ljudska prava i mnoge druge u Hrvatskoj. Spominju i skup podrške trudnici koji se danas treba održati u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova.

“U Hrvatskoj, državi od 3,9 milijuna stanovnika, katolici čine gotovo 90 posto stanovništva. Crkva je i dalje iznimno utjecajna. Najviši sud zemlje je 2017. odbio zahtjeve konzervativaca koje crkva podržava za zabranu pobačaja. Također, sud je naredio parlamentu da usvoji novi zakon o pobačaju jer je sadašnji iz 1970. zastario”, piše Guardian.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...