Hakerski napadi sve su češći i u Hrvatskoj, kako se obraniti? “Dođu do vaših podataka, presnime kopiju pa traže otkupninu…”

Hakeri su sve domišljatiji pa napadaju naftne terminale, zaustavljaju proizvodnju automobila i napadaju bečku katedralu. To su samo neki od primjeri hakerskih napada u svijetu, a u Hrvatskoj je najčešća krađa podataka.

Dođu do vaših podataka, presnime kopiju i kriptiraju vam te podatke pa traže neku otkupninu. Vi ćete morati nešto platiti ako nemate sigurnosnu kopiju, rekao je Vlatko Košturjak, konzultant za informacijsku sigurnost.

Uz to, i prijevare putem e-maila uzele su maha, pokazalo je istraživanje tvrtke za informacijsku sigurnost Diverto.

Netko od vas traži da kliknete na nekakvu poveznicu jer ste osvojili na nekakvoj nagradnoj igri ili vas čeka novi auto. Traži i da preuzmete neku tablicu jer se unutra nalazi vaš novi obračun plaće, rekao je Svan Hlača, konzultant za informacijsku sigurnost.

Zakon velikih brojeva nalaže da će prije ili kasnije netko kliknuti. U Hrvatskoj, prema našim podacima, 21 posto korisnika ne zna prepoznati takav mail, dodao je.

Uz krađe podataka, drugi najčešći incidenti su pritajeni napadi u kojima se dokopaju e-maila pa se bace na posao.

To zna biti često i s dobavljačima. Promijene vam broj računa na koji ćete uplatiti. Tako je bilo i takvih napada gdje vi jednostavno uplatite na krivi račun i nema novca, objasnio je Košturjak za Dnevnik Nove TV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...