Hrvatska u New Yorku potvrđena kao maslinarska velesila, 11 nagrada otišlo u Zadarsku županiju

Na završenom New York International Olive Oil Competition NYIOOC World, svjetskom prvenstvu u natjecanju maslinovih ulja, po broju osvojenih medalja Hrvatska je na trećem mjestu, odmah poslije Italije i Španjolske, piše Maslina.

Hrvatska je ove godine ‘preskočila’ i samu sebe, lani smo na ovom najvećem i najprestižnijem natjecanju maslinovih ulja koje se održava na Manhattanu, usred New Yorka, po broju osvojenih medalja bili četvrti, ove godine, eto, treći. I za prsa smo pretekli SAD, Amerikancima prepustivši 4. mjesto.

K tome, Hrvatska je najbolja po postotku uspješnosti svojih prijavljenih maslinovih ulja. Od 112 prijavljenih uzoraka iz Hrvatske, njih 96 dobilo je medalje, što je 86 posto uspješnosti, a to je najbolja uspješnost maslinovih ulja od svih zemalja koje su prijavile više od 40 uzoraka.

Maslinova ulja iz Lijepe naše osvojila su ukupno 96 medalja, od toga 66 zlatnih i 27 srebrnih. Najviše medalja za Hrvatsku osvojili su dalmatinski maslinari sa svojim uljima – ukupno 55 medalja.

Najviše zlatnih medalja za Hrvatsku, valja priznati, ove su godine osvojili Istrani. Lani su to bili Dalmatinci. Dalmatinci su osvojili 29 zlatnih medalja, Istrani 37.

Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su ukupno 11 nagrada, od toga sedam zlatnih i četiri srebrene medalje. Zlata: Lepur (2), Bovan, Plastić, Lalin, Vulin i Morović, a srebra dr. Vlatković (2), Škopić i OPG Ko-milfa.

Po broju osvojenih medalja, na prvom je mjestu Italija, koja je osvojila 158 medalja, na drugom mjestu Španjolska s ukupno 128 medalja, na trećem je mjestu Hrvatska s osvojenih ukupno 96 medalja, na četvrtome mjestu SAD s 94 medalje, pa na petome mjestu Grčka sa 79 medalja, šesta je Turska sa 65 medalja, sedmi Portugal s 35 medalja, osmi Tunis s 31 medaljom, deveti Brazil s 30 medalja, deseta Australija s 13 medalja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...