Hrvatski naftni stručnjak: “Ove zime umjesto automobilom, mogli bismo hodat pješke!”

Snažno poskupljenje goriva trese cijeli svijet, što za posljedicu ima rekordnu inflaciju u gotovo svim zapadnim zemljama. Iako je Europska unija početkom svibnja najavila uvođenje postupnog embarga na uvoz ruske nafte, predloženi embargo naišao je na blokadu Mađarske i drugih zemalja bez izlaza na more, koje su zabrinute cijenom prelaska na alternativne izvore. Dok traju pregovori o embargu, Europska komisija je usvojila plan vrijedan 210 milijardi eura (220 milijardi dolara) za prestanak ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima u periodu od pet godina te ubrzani prelazak na zelenu energiju.

U međuvremenu Saudijska Arabija i druge zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) rekle su da neće posezati za svojim rezervama kako bi pokrile rupe u potražnji koje su nastupile zbog isključivanja ruske nafte iz cirkulacije.

Stručnjak za naftno gospodarstvo Davor Štern objašnjava kako Europa bez te nafte nikako neće moći nadomjestiti gubitke do kojih bi došlo ako se za šest mjeseci uvede potpuni embargo na rusku naftu, prenosi Dnevno.hr.

“Svima treba biti jasno kako je to apsolutno nemoguće. Ostanemo li bez ruske nafte za šest mjeseci, moramo biti svjesni da ćemo se ove zime smrzavati i umjesto automobilima, hodati pješke, To je nešto što treba reći bez ikakvog okolišanja” kaže Štern.

“Problem je i industrija koja će u tom slučaju većim dijelom stati”, objašnjava stručnjak navodeći kako će se jug Europe još nekako i snaći.

“Italija, Španjolska, Francuska i Portugal ne bi trebali imati toliko problema, ali ostali su u nevolji. Zbog povećane potražnje i cijene će skočiti nebo, pa će zemlje poput Hrvatske skupo platiti taj embargo”, objašnjava Štern.

Šef Međunarodne energetske agencije Fatih Birol jučer je rekao da bi cijene sirove nafte mogle dodatno narasti.

“Ne živimo u zemlji snova. Izgubljenu naftu moramo nadomjestiti drugom naftom”, rekao je Birol dodavši kako je ovogodišnja zima u Europi biti jako teška.

Komentirajući Birolovu izjavu, Štern kaže kako su sad svi odjednom otvorili oči i vide kako će im se igre s ruskom energijom obiti o glavu.

“Nije samo naša Vlada problematična, cijela Europa je poludjela. Oni odu isključiti Rusiju. To je kao da ja sad kažem da ću isključiti vodu u svojoj kući i živjeti bez nje. Neke stvari su realne, neke nisu, a embargo na rusku naftu nema veze sa stvarnošću. Jedna stvar je ono što ja mislim i osjećam i kako bih ja to riješio, ali nešto posve druge su nasušne potrebe. Još kad se u Hrvatskoj spoji uvođenje eura s rastućim cijenama koje bi ovako i onako rasle, mi ćemo biti u velikim problemima”, zaključuje Štern.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...