Uspjeh zadarskog Centra izvrsnosti za matematiku na Dalmatinskom festivalu matematike!

Centar izvrsnosti za matematiku Grada Zadra već desetak godina okuplja mlade matematičare koji svake subote tijekom nastavne godine marljivo sudjeluju u radionicama, nadograđuju svoje znanje, rješavaju izazovne zadatke, pripremaju se za natjecanja i druge oblike matematičkih aktivnosti, igraju logičke igre, rješavaju mozgalice itd.

U svibnju ove godine Centar izvrsnosti je sudjelovao na Dalmatinskom festivalu matematike u Splitu, regionalnom ekipnom natjecanju iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola koje je organizirala viša savjetnica za matematiku Antonela Czwyk iz Agencije za odgoj i obrazovanje i voditelji ŽSV-a Dalmacije (Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije). Suorganizatori su Enigmatski klub Božidar Vranicki, Split i Sveučilišni odjel za stručne studije Split. Na natjecanju je sudjelovalo oko 500 učenika od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Ekipa od 4 natjecatelja rješava 30 – 45 zadataka različite težine u vremenu od 60 do 120 minuta, ovisno o kategorijama S obzirom da je natjecanje ekipno i da treba riješiti velik broj zadataka, nije dovoljno samo znanje i spretnost svakog pojedinca nego i uigranost i organiziranost svake ekipe. Pripreme za ovakvo natjecanje učenicima su vrlo zanimljive jer se oni povežu međugeneracijski, sklope nova prijateljstva i radom u ekipi razviju nove vještine.

Nakon završetka natjecanja, dok su čekali rezultate, učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima, rješavali su metalne IQ slagalice, IQ puzzle, sudoku, dok su za mentore održana stručna predavanja. Iz Zadarske županije, uz četiri ekipe Centra izvrsnosti, sudjelovali su učenici još šest osnovnih škola: OŠ Krune Krstića, OŠ Smiljevac, Katolička osnovna škola Ivo Mašina, OŠ Benkovac, OŠ Stjepana Radića Bibinje i OŠ Sukošan. Zadarski Centar izvrsnosti ponosan je na izvrstan uspjeh svojih predstavnika: u velikoj konkurenciji osvojili su prvo i četvrto mjesto u kategoriji 7. i 8. razreda i 4. mjesto u kategoriji 5. i 6. razreda. Također su izvrsno drugo mjesto osvojili učenici OŠ Krune Krstića. Svi su učenici, bez obzira na postignuti rezultat, proveli prekrasan dan družeći se sa svojim vršnjacima i kući su se vratili puni dojmova. Bili su presretni što se napokon mogu natjecati „uživo“.

Učenici koji su izvrsnim rezultatima predstavili zadarski Centar izvrsnosti i njihovi mentori:

Učenik 7. razreda, Adrian Kolanović, kaže: Idem u centar već neko vrijeme i sjajno mi je jer se na njemu rješavaju zanimljivi zadatci kakvih nema često u školi. Profesorice i društvo su također super. U Splitu je bilo zabavno, timskim radom smo ostvarili odličan uspjeh na festivalu matematike i pri tome se lijepo zabavili. Uživao sam u tom danu te preporučujem drugim učenicima viših razreda da se pridruže u centar.

Učenica 5. razreda, Emili Orlović, kaže: Svidjelo mi se u Splitu, bilo je jako zanimljivo. Volim putovanja i voljela bih da su češća. Mislila sam da mi Split neće biti zanimljiv, ali kad sam išla s ovakvom ekipom, postao je još ljepši. U centar idem jer u njemu mogu dobiti besplatnu dozu znanja. Upoznala sam prijatelje kakve nisam mogla zamisliti. Saznala sam mnoge zanimljive prečace kod matematike koji mi pomognu u redovnoj školi. Nadam se da ćemo se vidjeti i dogodine!

Matematičko društvo Zadar, uz brojne aktivnosti za učenike i učitelje, planira i ove godine održati Tjedan matematike, u tjednu prije početka nastave. Tjedan matematike je već tradicionalni događaj koji okuplja učenike, ljubitelje matematike, mozgalica, logičkih zadataka i druženja u radnom okruženju. Svaki dan u tom tjednu organizirana je po jedna trosatna radionica za svaku dobnu skupinu učenika od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Različite su teme svakog dana, različiti voditelji radionica, učitelji osnovnih i srednjih škola, a učenicima je to zanimljivo i kvalitetno provedeno vrijeme te ujedno dobro zagrijavanje za početak školske godine. Pozvani su svi učenici koji vole i žele posvetiti dodatno vrijeme matematici. Informacije o aktivnostima Matematičkog društva Zadar može se pratiti na Facebook stranici Matematičko društvo Zadar.

Matematika, kad je čovjek dobro shvati, sadrži, ne samo istinu, već i najvišu ljepotu.“ – Bernard Russel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...