Kilogram pilećeg filea skuplji od janjetine: “Promjene u cijenama sirovina i energenata su drastične”

Novi šok u valu poskupljenja izazvale su nove cijene piletine. Za kilogram pilećeg filea u nekim trgovinama treba izdvojiti i 100 kuna, što je više nego recimo kilogram janjetine na tržnicama koje su dosad uvijek slovile kao skuplje, izvještava RTL.

Provjerili su cijene u 3 trgovačka lanca – za kilogram filea traži se od 85, 100 pa i nevjerojatnih 132 kune. Tako su sada niže cijene na tržnici, koja je uvijek bila na glasu kao skuplja. Na tržnici kilogram filea košta od 62 do 66 kuna.

Konzultantica za sektor hrane objašnjava da je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine piletina skuplja 17 posto, ali da je u Hrvatskoj situacija još i dobra jer je primjerice u susjednoj Mađarskoj 40 posto skuplje, a u Italiji čak 60 posto.

– Ogromni problem svih stočarskih proizvodnji je taj enormni rast žitarica i uljarica koji se prelije na stočnu hranu, sad je tu energija, problem je i plavi dizel. Sve to utječe na cijenu – kazala je Zvjezdana Blažić, konzultantica za sektor hrane.

Tržišni poremećaji odrazili su se i na cijenu puretine pa kilogram filea košta 127 kuna, a cijene peradi neće tako brzo prestati rasti. Najveće poskupljenje tek dolazi, a najbolje će se osjetiti na jesen. Najveći proizvođači piletine i puretine navode da su za rast cijena kriva velika poskupljenja u proizvodnom procesu, a posljedice poremećaja i previranja na globalnom tržištu.

– Promjene u cijenama sirovina i energenata su drastične. Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90 posto, dok je soja poskupila gotovo 50 posto. Uz to, cijena energenata, koja je također ključan faktor, drastično je porasla. Osim nafte, plin je do sada poskupio više od 60 posto, a električna energija 144 posto. Kao dodatno opterećenje porasli su i troškovi pakiranja samih proizvoda – poručili su iz Vindije.

– Zbog višestruko većih proizvodnih troškova od same relaksacije poreznog opterećenja mi smo nažalost morali podignut cijene u maloprodaji… Zbog poremećaja u cijeni energenata i žitarica uzrokovanih pandemijom, imali smo povećanje proizvodne cijene peradskog mesa za oko 30% tako da je ovaj najnoviji cjenovni udar podigao proizvodnu cijenu na više od 50% u odnosu na lipanj prošle godine – izjavili su iz Purexa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...