Mate nije zadovoljan, zbog smeća je narušena i romantika kožinskih bora

Ovih nas dana s jumbo plakata diljem grada pomalo zabrinuto gleda lik Mate, koji ujedno izražava različite želje. Jednostavne su to želje, i zapravo uobičajene za svakoga, ali u Matinom slučaju one su neispunjene.

Vala nije čista, teren gdje rastu šparoge prekriven je plastičnim vrećicama, a čak je i romantika kožinskih bora narušena glomaznim otpadom.

Riječ je o kampanji tvrtke Čistoća d.o.o. pod nazivom ‘Lipi moj grade’ kojoj je cilj osvijestiti ulogu pojedinca u odvajanju otpada te njegovom pravilnom zbrinjavanju.

Vizualima onečišćene prirode, želi se istaknuti važnost ponašanja svakoga od nas u očuvanju ljepote Zadra i okolice. Spomenuti jumbo plakati služe nam kao svojevrsno upozorenje o učincima i posljedicama čovjekovih krivih odluka.

Iako je ovo kampanja tvrtke Čistoća, a upućena je građanima, jedni bez drugih ne mogu postići cilj. Nije dovoljno samo pobuditi svijest o očuvanju okoliša već je potrebna i infrastruktura koja će to podržati.

Zato tvrtka Čistoća stavlja svim svojim građanima na raspolaganje razne usluge i time im olakšava zbrinjavanje njihovog otpada.

Kao neke od usluga izdvojili bismo to da odnedavno svi građani imaju mogućnost odlaganja kućnog reciklabilnog otpada u poseban spremnik iz kojeg se taj otpad dalje reciklira. Tu je i usluga besplatnog odvoza glomaznog otpada (jednom godišnje) te mogućnost besplatnog odlaganja istog u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici.

Za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva, postoji mobilno reciklažno dvorište, čija je prednost upravo u njegovom redovitom postavljanju na različite lokacije, kako bi uvijek bilo nadohvat ruke građanima.

Cilj kampanje je suradnja, i to na način da se edukacijom građana podiže njihova svijest o važnosti korištenja usluga Čistoće. Ovom vrstom sinergije, Zadar ostaje lijep i čist te ugodno mjesto za život. Lipi naš grade, zajedno brinemo za te!

Tko je onda zapravo Mate?

Mate je lik tipičnog Zadranina i predstavlja svakoga od nas. On je čovik od mora, voli šetnju rivom, dobru pismu, šparoge s jajima i iznad svega, voli svoj grad. Njegove su želje naše želje što nam govori da se zajedno trebamo aktivirati kako bismo svome Zadru osigurali blistavu i održivu budućnost.

Za sve nas koji želimo i djelima pokazati svoju ljubav prema gradu Zadru, usluge i načine pravilnog zbrinjavanja otpada moguće je pronaći na web stranici Čistoće: www.cistoca-zadar.hr

A koji je Matin sljedeći korak i gdje će nas njegova priča odvesti, ostaje nam vidjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...