Na prosvjedu u Zadru pažnju privukli transparenti, poruka je poslana: “Nema mjesta prizivu savjesti u javnim bolnicama!”

Jučer se u više hrvatskih gradova održao prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Osim u Zagrebu, građani i građanke prosvjedovali su u Zadru, Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku i na Korčuli.

Prosvjedi su potaknuti slučajem uskraćivanja zdravstvene skrbi Mireli Čavajdi u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, koja je uslijed teške situacije hrabro progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju te maltretiranju u sustavu javnog zdravstva i time pokrenula lavinu solidarnosti.

U Splitu je grupa prosvjednica obukla crvene habite iz hit serije ‘Sluškinjina priča’, romana i istoimene serije o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje.

U Zagrebu su s govornice pročitana potresna svjedočanstva žena, ovo je jedno od njih: “Rodila sam dva mrtva sina. Jedan se trebao zvati Toni, a drugi Toma. Srce im je prestalo kucati u mojoj utrobi. Jednog sam rodila u wcu, dok me kuma držala pod ruku. Nisam rodila posteljicu pa su me čistili bez anestezije. Ginekologinja mi je rekla, dok su mi ruke i noge vezane za stol, da se prestanem trzati. Ili će me ostaviti neočišćenu”.

“Hvala Viliju Berošu i ekipi iz HZZO-a koji su odbili mome djetetu doznaku za prijenosni koncentrator kisika”, kazala je jedna majka djeteta s teškoćama u razvoju.

“Ostavka, ostavka!”, skandirali su okupljeni koji su u više navrata tijekom skupa tražili ostavku resornog ministra Beroša.

U Zadru su pažnju privukli transparenti.

“Moja pička nije vaš križ”, “Moje tijelo moj oltar”, “Odjebite iz moje maternice”, Welcome to Gilead”, samo neke su od poruka…

“Nema smisla da plaćamo zdravstveno osiguranje svaki mjesec, a moramo odlaziti u druge države po zdravstvenu skrb. Imamo prava na papiru koja u praksi ne vrijede ništa. Imamo jedan jednostavan komentar na ovu situaciju, a to je da prizivu savjesti u javnim bolnicama nije mjesto. Tko ga želi primjenjivati, slobodan je to činiti u privatnoj praksi”, kazala je jedna od organizatorica iz Čipki, neformalnog feminističkog kolektiva.

“Novi zakon o pobačaju mora biti u skladu sa suvremenim medicinskim dostignućima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Tražimo da se osigura poštivanje trenutnog zakona o prekidu trudnoće u bolnicama te da se kazne svi oni koji ga otežavaju ili uskraćuju. Zahtijevamo da pobačaj bude legalan, siguran i dostupan”, kazala je prosvjednica Lara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...