Nakon divljanja cijena ipak je najviše poskupio prijevoz, sutra prosvjed

Za srijedu je najavljen prosvjed zaposlenih u javnom autobusnom linijskom prijevozu. Prosvjedovat će ispred Ministarstva prometa. Ugroženo je sedam tisuća radnih mjesta, kažu. Upozoravaju i da se ne primjenjuje europska uredba kojom je županijski javni linijski prijevoz trebao biti uspostavljen na teritoriju cijele Hrvatske.

Problem vide u nelojalnoj konkurenciji koja radi sve ne bi li kasnije stvorila monopol, a država ne reagira.

“Ali očito da naše ministarstvo to doživljava kao da je to sve normalno. Korisnici usluga neće ništa profitirati time, neće dobiti ništa manje cijene, a mi ćemo izgubiti radna mjesta, mi ćemo izgubiti vozače”, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

“Cijene nisu pale, cijene su enormno porasle. Vlada mora nešto dodatno učiniti. Ispada sada da bi daleko bilo kvalitetnije i efikasnije da je Vlada tih tri milijarde kuna kao što je dala umirovljenicima do 4000 kuna mirovine, da je istovremeno obuhvatila 50 – 60 tisuća radnika koji su na minimalnoj plaći, da je taj novac dala direktno građanima, ispada da bi to bilo bolje rješenje. Sada ispada da je taj novac završio u maržama kod trgovaca, da je završio u profitu”, dodao je Noveosel.

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku upravo je prijevoz najviše poskupio.

U odnosu na travanj prošle godine cijene su sada gotovo deset posto više, preciznije ista dobra i usluge sada plaćamo 9,4 posto više nego što smo ih plaćali prije samo godinu dana.

Najveći je porast vidljiv kod prijevoza koji je poskupio gotovo 17 posto. Hrana i bezalkoholna pića skuplja su za gotovo 13 posto, a restorane i hotele sada ćete platiti 11 posto više nego lani. Voda, struja i energenti skuplji su za gotovo 9 posto, a odjeća i obuća za 7,5 posto, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...