Novo istraživanje: HDZ politički dobitnik mjeseca, SDP nadomak 18 posto potpore birača

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika.Najveća pogreška uzorka je +/- 2 cijela 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

HDZ je prvi put u ovoj godini prešao 26% (26,4%). SDP je nadomak 18% (17,7%), prenosi HRT.

Trećeplasirani Možemo! i dalje je oko 12% (12,1%). Most sa svojih 9,1% jedini je koji još prelazi izborni prag i prema HRejtingu bi opet bio taj koji određuje hoćemo li imati HDZ-ovu ili lijevu Vladu. Domovinski pokret svibanj završava s potporom od 4,6%.

Od preostalih 12, mahom trenutačno saborskih stranaka, do tog Sabora samostalno nikad ne bi došle. Prema osvojenim postotnim bodovima od višeg prema nižem, to su: Centar (2,0%), HSS (1,8%), IDS (1,1%), HNS (1,0%). Niti 1% biračke potpore ne uspjevaju dobiti: Radnička fronta (0,9%), Čačićevi Reformisti (0,8%), Živi zid (0,7%), HSLS (0,6%), HSU (0,6%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,4%) i Hrvatski suverenisti (0,4%). Mnogo više je neodlučnih birača nego što u zbroju dobivaju sve ove stranke zajedno. U svibnju ih je visokih 17,1%.

Može li se u odnosu na prošli mjesec nekoga proglasiti pobjednikom ili gubitnikom HRejtinga za svibanj?

Da postoji titula najvećeg političkog dobitnika i gubitnika, ovu potonju bi u svibnju sigurno odnio Penavin Domovinski pokret. Ne samo da su imali najveći pad u odnosu na travanj (-1,16%) nego ih je taj pad prvi put ove godine bacio ispod izbornog praga.

Čini se da je od tog pada Domovinskog pokreta, a onda nešto i Mosta profitirao HDZ koji je politički dobitnik mjeseca. U odnosu na travanj, narasli su za više od 1% (+1,23%).

Raste i SDP (+0,77%), ali znatno više nego što je Možemo (-0,29%) palo, pa se još ne bi moglo reći da je to zato što im se birači vraćaju.

Od hajke na Ustavni sud koji je negativno ocijenio oba referendumska pitanja, a time vjerojatno zapečatio sudbinu i ovog referenduma, Most (-0,58%) se nije okoristio. Nasuprot, malo po malo, ali padaju, već treći mjesec zaredom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...