Objavljene slike goleme crne rupe “Strijelac A” u središtu naše galaksije, no znanstvenike još muči jedan problem

Objavljene su prve slike Strijelca A – goleme crne rupe u središtu naše galaksije. No, na sigurnoj je udaljenosti – čak 27.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Nema nikakvog razloga za strah, svaka galaksija koja je velika ima u svom središtu supermasivnu crnu rupu i ti su objekti vrlo važni za evoluciju svake galaksije, iako još nije jasno kako izgleda početak razvoja same galaksije, kazao je astronom Ante Radonić.

Ova supermasivna crna rupa je četiri milijuna puta veća od mase našeg Sunca.

Tek je druga takva snimka u povijesti. Unatoč nazivu, crne rupe zapravo ni nisu rupe već golema masa tvari koncentrirana u iznimno malom prostoru. Zbog jake gravitacije iz nje ne može ni svjetlost i zbog toga se ne može vidjeti. Promatra ih se kroz utjecaj na zvijezde koje kruže oko njih. Na ovom je velikom otkriću radilo 300 znanstvenika iz 80 instituta.

Ti radio teleskopi umreženi čine tzv. interferometar i dobijete virtualni teleskop koji je velik kao naša zemlja, točnije promjer mu je preko 10 tisuća kilometara. To vam je rezolucija kao da sa Zemlje želite snimiti ping pong lopticu na površini Mjeseca, kazao je Radonić.

Što se događa s tvarima koje usisa crna rupa, još nije jasno.

Znanstvenici su ovu fotografiju snimili još 2014. a od tad traje obrada milijuna podataka.

Primjerice, boje koje vidimo zapravo nisu stvarne boje – nego zabilježene radioferkvencije.

Prva fotografija crne rupe u povijesti snimljena je i objavljena 2019. A svako novo otkriće znanstvenike ostavlja s više pitanja nego odgovora, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...