Plenković: “Ohrabrujuć je rast BDP-a uoči turističke sezone”

Rast BDP-a u prvom kvartalu je ohrabrujuć uoči početka turističke sezone i u kontekstu napora za nastavak gospodarskog oporavka, rekao je premijer Andrej Plenković u petak na početku sjednice Vlade.

“Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna”, rekao je Plenković.

Dodao je da tu prije svega misli na gospodarstvo, poduzetnike i građane, te da Hrvatska nastavi proces ekonomskog oporavka.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP skočio 9,7 posto, no to je već četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Zbog te je krize u 2020. godini BDP pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,2 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne i državne potrošnje do izvoza i investicija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...