Povjerenstvo odlučilo; Ministar Banožić zlorabio ovlasti i zaradio novčanu kaznu

Održana je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na dnevnom je redu bilo, uz ostalo, donošenje odluke u predmetu ministra obrane Marija Banožića.

“Povjerenstvo je 4. ožujka 2022. godine donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju sukoba interesa Marija Banožića. U samoj odluci povjerenstvo ej utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti gdje boravi ministrova obitelj, dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali prebivalište ni boravište u zagrebu”, rekla je Novaković, kako prenosi N1.

“Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili sužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću, odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome”, dodaje Novaković.

“Dužnosnik nam se pismeno očitovao”, dodala je i istaknula kako je Banožić rekao da smatra da ne mora prisustvovati današnjoj sjednici jer se detaljno očitovao. Napomenula je da se slaže s time.

Novaković je rekla i po kojim uvjetima ministar Banožić ima pravo na stan te je dodala da to što bi netko od članova obitelji ponekad došao u Zagreb, ne ulazi u te kriterije. Dodaje i kako je u stan uloženo oko 360.000 kuna, dio na uređenje, a dio na sitni inventar.

“Povjerenstvo bi trebalo utvrđivati koji su stanovi za službene potrebe, tako kaže uredba koja je još uvijek na snazi”, rekla je i nabrojala priloge koje su dobili uz ministrovo očitovanje.

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sanskciju od 7.000 kuna”, rekla je Novaković.

Nakon vijećanja Povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku:

“Povreda članka 7.c, korištenje stana od 33 kvadrata, stavljanje tri nekretnine na korištenje dužnosnicima i odluka da će biti njemu na korištenje biti stan od 92 kvadrata. Kazna 7.000 kuna”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...