Rojevi mušica pojavili se od Pule do Dubrovnika; Oglasili se iz Ministarstva poljoprivrede i dali službeno pojašnjenje

Rojevi mušica od Dubrovnika do Pule o kojima su putem društvenih mreža proteklih dana izvještavali građani obične su lisne uši, odgovor je Ministarstva poljoprivrede na upit Večernjeg lista, nakon što su u laboratoriju za zoologiju Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) proučili uzorke prikupljene na području Splitsko-dalmatinske županije.

– Uzorke su prikupile djelatnice Ministarstva poljoprivrede na području Kaštel Sućurca te Centra za zaštitu bilja na području Solina. Analizom je utvrđeno da se radi o lisnim ušima (Aphidoidea). Kako su već ranije navele prof. dr.sc. Renata Bažok s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr.sc. Katja Žanić s Instituta za mediteranske kulture i melioraciju krša u Splitu, do ove pojave najvjerojatnije je došlo zbog blage zime pa su umjesto u stadiju zimskog jajeta lisne uši prezimile kao krilati odrasli stadiji, što je pridonijelo većoj brojnosti i masovnom letu ovih kukaca – ističu iz resornog ministarstva.

Objašnjavaju kako se lisne uši hrane sisanjem na biljkama domaćinima, najčešće na listovima i nisu opasne za ljude. Izravne štete uzrokuju sisanjem biljnih sokova, uslijed čega na napadnutim listovima dolazi do uvijanja i nekrotiziranja tkiva. Prilikom ishrane iz tijela izlučuju višak ugljikohidrata u vidu medne rose, uslijed čega su biljni organi ljepljivi, a na mednu rosu često se naseljavaju gljive čađavice i smanjuju asimilacijsku sposobnost lišća, koje poprima crnu boju. Lisne uši su uglavnom polifagne i gotovo da ne postoji biljna vrsta koju ne napadaju.

– Kad se pojave na poljoprivrednim kulturama i ako pređu prag štetnosti (ili ukoliko se procjeni da je to potrebno), lisne uši moguće je suzbijati insekticidima registriranim za ovu namjenu, a izbor insekticida ovisi o biljci domaćinu odnosno kulturi – ističu te poručuju kako je popis odobrenih sredstava za zaštitu bilja za primjenu u RH dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Sredstva za zaštitu bilja moraju se primjenjivati u skladu s uputama navedenim na etiketi, kako bi se izbjegli bilo kakvi nepoželjni učinci na zdravlje ljudi i životinja te okoliš.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...