Sabljar Dračevac: “Ministarstvo i HZZO bi Čavajdi trebali platiti dogovoreni pobačaj u Sloveniji!”

Slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj su sve hrvatske bolnice kojima se obratila odbile obaviti prekid trudnoće unatoč tome što je u Svetom Duhu njezinom fetusu dijagnosticiran golem, zloćudni tumor na mozgu zbog kojeg ima male šanse za preživljavanje do poroda i nakon njega, a velike za teška mentalna oštećenja i život ‘biljke’, ako preživi, komentirala je za Dnevnik N1 Renata Sabljar Dračevac, saborska zastupnica iz Zadra, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo.

“Ona je osiguranica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na teret tog Zavoda za zdravstveno osiguranje treba se osigurati njezino liječenje, odnosno ono što ona traži u ovom momentu. Nažalost, i Sveti Duh i sve ostale bolnice ogradile su se i pozivaju se na priziv savjesti što je doista problematično i što se treba regulirati. Kao što liječnici imaju pravo na priziv savjesti, tako i pacijenti trebaju imati pravo na ono što im je zagarantirano zakonom”, govori.

Ima i prijedlog kako bi se trebala razriješiti cijela situacija.

“Ono što bi ministarstvo i HZZO u ovom trenutku moralo napraviti, ako već u Hrvatskoj ne mogu uvesti reda – odmah organizirati i platiti ovaj dogovoreni prekid trudnoće koji će se dogoditi u Sloveniji i ispostaviti račun svojim ugovornim ustanovama koji ne obavljaju svoj dio posla koji bi trebale obavljati”, ističe.

U Hrvatskoj se nažalost, kaže Sabljar Dračevac, svi problemi rješavaju tek u trenutku kad se istupi medijima.

“Ovo što je ministar govorio, o tome ne odlučuje ministar. Žena je dobila ispravne informacije o situaciju u kojoj su i ona i dijete. Ona odlučuje o tome što će se događati dalje. Niti jedna majka ne želi takvo rješenje, ali nekad je nažalost neophodno”, rekla je Sabljar Dračevac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...