Šef SOA-e: “Spriječili smo ruske hakere, htjeli ukrasti podatke Porezne, ministarstava”

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić kazao je u intervjuu za današnji Večernji list da je Rusija povećala cyber-napade na Hrvatsku, a cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.

“I Hrvatskoj su bile napadnute ne samo naše institucije nego i velike kompanije, što od kriminalnih grupacija, što od državno sponzoriranih grupacija. Vidjeli smo unazad nekoliko godina da su NATO i Europska unija počeli koristiti atribuciju tih napada, znači pokazati i reći javno tko stoji iza tih napada. S obzirom na sadašnju situaciju u Ukrajini, nema razloga da i mi to prešućujemo. Jedan dio tih kibernetičkih napada dolazi iz grupacija koje su vezane za ruske obavještajne agencije”, kazao je Markić.

Dodao je da su se napadi povećali nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i zbog covida jer se naš profesionalni i društveni život često preselio u kibernetički svijet, i automatski je porastao interes određenih država i kriminalnih grupacija.

“Poznat je ruski utjecaj u regiji, posebice u Srbiji, pa trebamo biti oprezni”

Markić je kazao i kako se ne može isključiti da će se ruski napad proširiti izvan Ukrajine.

“Taj rat, koji je manje-više neočekivan, potencijalno može imati vrlo kobne posljedice ne samo za Ukrajinu jer Ukrajina već trpi teške posljedice. Ali potencijalno ne možemo isključiti mogućnost da se taj napad može i širiti u vojnom smislu. U međuvremenu je naša dužnost ponajprije biti oprezni sa svime što bi se moglo dogoditi u našem susjedstvu. Poznat je ruski utjecaj u regiji, posebice u Srbiji, pa trebamo biti oprezni.

A kako vidimo da ruska operacija u Ukrajini očito ne ide po njihovu planu, ne možemo isključiti mogućnost da Rusija iskoristi druge načine, među kojima i aktivnosti u cyber-svijetu, kako bi djelovala.”

Za incident s dronom koji je u ožujku pao u Zagrebu Markić je kazao da su ga shvatili vrlo ozbiljno. “Iako je Hrvatska posvećena međunarodnoj suradnji, posebice kroz NATO i Europsku uniju, i oslanjamo se na partnere, uvidjeli smo da to i nije dovoljno. Nažalost, naši saveznici imali su možda priliku vidjeti taj famozni dron i možda ga zaustaviti. Nisu uspjeli, nismo ni mi, i to je jedna ozbiljna poruka ne samo za hrvatsku službu nego za sve hrvatske institucije”, kazao je Markić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...