Skupina turističkih stručnjaka i reportera posjetila Vir: “Velika je stvar godinama biti među najboljima”

Turistička zajednica Grada Nina za glavnu temu upravo završene trodnevne Gastronomske šetnje kraljevskim gradom Ninom odabrala je morsku šparogu – samoniklu biljku ninskog pjeskovitog ambijenta.

U suradnji s Klubom Gastronaut, Ninjani su morsku šparogu predstavili velikoj skupini gastro novinara i turističkih radnika s područja bivše Jugoslavije, kojima je ujedno prezentirana ninska gastronomska tradicija te ugostiteljska ponuda najboljih ninskih restorana. No prije nego što su novinari degustirali morsku šparogu, slanušu, ili po domaći riž’nu, jedna skupina reportera boravila je na susjednom otoku Viru.

Preciznije, reporter Radmilo Bumber iz popularnih televizijskih emisija Hrana za dušu i Srbija koju volim, reporter Đorđe Mihajlović s Radio Novog Sada i emisije Turistička prizma, direktorica Turističke organizacije Loznica Snežana Perić i dopisnik Makedonske informativne agencije (MIA) Oliver Branković, upijali su sunčani otočni ambijent i ljepote Vira.

– Nisam prvi put na Viru, na otoku sam s obitelji boravio prošle godine i oduševio se. Inače su moja djeca odrasla na Olibu gdje smo ranije dolazili na ljetovanje – kaže Bumber, jedan od najuglednijih srpskih turističkih novinara i najpoznatijih jugoslavenskih turističkih radnika. U turizam je Bumber ušao još 1968. kada je kao vodič autobusom poveo prvu skupinu turista, a otada je – kao vodič, turistički agent, kuhar i novinar – uzduž i poprijeko prošao sve destinacije od Vardara do Triglava. Njegova riječ zato ima težinu.

– Vir je fantastična priča. Velika je stvar godinama biti među najboljima u Hrvatskoj po broju noćenja, a to mnogima još uvijek nije jasno. Vir ima lijepe plaže, više nego ugodan ambijent, mir, ljubazne domaćine i atmosferu pravog turističkog mjesta. To su glavni razlozi zbog kojih turisti dolaze i zbog kojih se uvijek vraćaju na otok – ističe iskusni 73-godišnji reporter, koji u svojim televizijskim emisijama predstavlja gastronomsku i turističku ponudu destinacija surađujući s kolegama iz cijele nekadašnje države. Tako je čak 86 regionalnih televizija i oko dva milijuna gledatelja svakog tjedna uključeno u televizijski format Hrane za dušu ili Srbije koju volim, što je respektabilna brojka ljubitelja dobre hrane, tradicije i lijepih destinacija. Gdje je Vir u toj priči?

– Iako Vir nema niti jednu hotelsku sobu, svejedno je među najboljima u Hrvatskoj. Razlog njegovog uspjeha leži u činjenici kako ima fantastičan privatni smještaj koji sjajno funkcionira, i to na razini obostranog zadovoljstva, odnosno iznajmljivača i gostiju. To je model kojega treba usvojiti kada govorimo o privatnom smještaju. Sve mi to govori kako su odgovorni ljudi na otoku napravili ozbiljan posao. To svatko pametan može sam vidjeti i zaključiti – poruka je starog reporterskog lisca i turističkog stručnjaka. Na virskom druženju s reporterima i turističkim radnicima iz Srbije i Sjeverne Makedonije bili su direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, koji je goste pratio i tijekom ninskog gastronomskog eventa koji su organizirali direktorica ninske Turističke zajednice Marija Dejanović, vlasnica i direktorica Kluba Argonaut i istoimenog portala Karin Mimica te Tomislav Ćurko, zamjenik ninskog gradonačelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...