Stručnjak tvrdi da bi i danas cijena goriva mogla biti oko 7,60 kuna, ali ‘trebamo idealne uvjete’

Naftni stručnjak Davor Štern kaže da kretanje cijena goriva ovisi o dvije stvari.

“Prvo je nastavak rata, odnosno nastavak prijetnje sankcijama za izvoz naftnih derivata iz Rusije, a s druge strane je ovo što se događati s Kinom. Zaustavljanje gospodarske aktivnosti u Kini jako utječe na pad potražnje za naftom. Danas je pala nafta za 4 posto, ali derivati nisu. Korelacija između nafte i derivata se gubi neko vrijeme i teško je reći što će biti”, kazao je RTL Danas Štern i dodaje kako je riječ o špekuacijama, a ne opravdanosti poskupljenja.

“Sve je špekulacija. Burze su centri špekulacija gdje se ljudi klade na cijenu i u tom klađenju zarađuju i gube, kao na običnim kladionicama. Te burze su opterećene vijestima i svaka nova vijest o napredovanjima ili nazadovanjima ruskih snaga u Ukrajini, u Kini što se događa, to utječe na burze i tamo se formiraju cijene temeljem ne samo ponude i potražnje, nego očekivanja”, kazao je Štern.

Na pitanje što nas može spasiti od cijene goriva 20 kuna po litri, Štern je kazao da vanjski utjecaji mogu smanjiti cijenu.

“Porastom cijena država dobiva sve više novca iz poreznog opterećenja na derivate, dobivat će i dalje više, a dio može otpuštati natrag potrošačima, industriji i građanstvu. Postoje mogućnosti i mehanizmi”, kazao je. No, napominje kako je na Vladi da donese odluku treba li djelovati ili čekati.

“Vlada zna gdje je vrijeme za djelovati, ima ispitivanje javnog mijenja, to utječe i na političke prilike u Hrvatskoj. Mislim da Ministarstvo financija vodi o tome brigu i da će reagirati kad će trebati”, kazao je.

Štern je, komentirajući najnižu cijenu goriva iz 2008. kada je eurosuper bio 7,58 kuna, a dizel 7,61 kunu, Štern je kazao da ne bi isključio mogućnost da danas ponovno imamo takve cijene goriva.

“Moraju se stvoriti idealni uvjeti. Trebaju prestati neprijateljstva, treba se Rusija odlučiti što će napraviti s Ukrajinom jer ovo dalje ne ide. ono što Europa radi prema Rusiji i zazivanje sankcija koje očito ne djeluju, opet je to nešto što podgrijava cijene. Ako toga ne bi bilo, cijene bi padale. Nafta se i prije dobivala na isti način, nema razloga da nafta bude skupa, osim špekulacija”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...