U ponedjeljak prvi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Chef Robert Pinto priprema srdele i tune na tradicionalne načine

U ponedjeljak točno u 10 sati na Trgu Petra Zoranića započinje 6. Tuna, Sushi & Wine Festival koji će trajati sve do 21. svibnja.

Trg će za to vrijeme biti pretvoren u Gastro pijacu na kojoj će svoje proizvode nuditi nekoliko OPG-a sa šireg zadarskog područja, a šestodnevnu gastronomsku priču na temu plave ribe otvorit će zadarski chef i vlasnik Trattorie „Maditerraneo“ Robert Pinto, zajedno s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole koje Pinto podučava kulinarstvu te učenicima Srednje škole Biograd. Sa svojim ribljim jelima prvog dana Festivala predstavit će se i poznati zadarski Restoran „Kornat“.

Chef Pinto je svoj cooking show osmislio na teme koje je pronašao u bogatoj tradiciji pripremanja i čuvanja plave ribe u zadarskom kraju.

– Želim pokazati kako su nekada, prije hladnjaka i zamrzivača,  ribari i kuhari čuvali ribu i riblja jela – kaže on.

– Od saura i marinada koje su se nekad radile mi danas možemo, uz malo invencije i začina, dobiti izvrsna jela. Dakle, ponudit ću tradicionalni saur od srdele te jednu staru riblju marinadu u kojoj je glavni začin peršin, petrusimul.

Dok Pinto bude pripremao svoje marinirane srdele, učenici će na gradelama peći tunjevinu, ali i posjetiteljima nuditi sushi rolice.

U gastro programu sudjeluju i zadarske vinarije Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi, a u ponudi će biti i Ožujsko pivo. Maraska je osigurala svoja pića za koktele koji će se pripremati za vrijeme trajanja Festivala.

Program koji će trajati do 13:30 sati vodit će novinar Damir Granić, dok je glazbeni dio programa prepušten poznatom zadarskom DJ-u Mati Kokiću.

Istodobno će na Trgu Petra Zoranića biti otvorena i izložba fotografija Jose Špralje i njegovog unuka Jeana Marca Saridnija pod nazivom „Tuna“, koja je prvi put postavljena još prije 20-ak godina, a u atriju palače Cedulin otvorit će se izložba fotografija Danijela Kolege „Ravnoteža“.

Bonovi za hranu stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te Ligi za borbu protiv raka Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...