U Sloveniji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Sloveniji je potvrđen prvi slučaj infekcije majmunskim boginjama kod muškarca koji se u zemlju vratio iz inozemstva.

Glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdili prvi slučaj i dodao kako je “zdravstveno stanje dobro”.

Istaknuo je da za razliku od COVID-19 kad je to bila nepoznata bolest, majmunske boginje to nisu.

Dodao je usprkos sve što znaju o bolesti da je i dalje nužan oprez.

Pacijent se vratio iz inozemstva, gdje je bio na Kanarskim otocima.

Slučajevi diljem svijeta Kako prenosi list “Slovenske novice”,  sumnja na tu bolest provjerala se u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, a oboljeli muškarac nije hospitaliziran, što ukazuje da se radi o blažem obliku bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), slučajevi majmunskih boginja su u tjednu od 13. do 21. svibnja otkriveni u Australiji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Majmunske su boginje ozbiljna bolest koju bi trebalo pratiti kako bi se mogla suzbiti standardnim alatima javnog zdravlja. Glavni među njima u ovom slučaju su cjepiva i izolacija zaraženih osoba. Majmunske boginje nisu novost. Svake godine se prijavi nekoliko tisuća slučajeva od kojih gotovo svi u Africi, iako neki novoprijavljeni slučajevi u Europi nemaju poznatu vezu s Afrikom.

Majmunske boginje uzrokuje virus kao i COVID-19, ali među njima ne postoji bliska veza. Koronavirusi sadrže jednolančane molekule genetskog materijala koji se naziva ribonukleinska kiselina (RNK). Virus majmunskih boginja svoj genetski kod u deoksiribonukleinskoj kiselini (DNK).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...