U Zadarskoj županiji sanitet je pod Zavodom za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati.

Oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od danas je u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta.

Štrajk će obuhvatiti nekoliko područja u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države, koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.

“Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju'”, naveli su u sindikatu.

U sindikatu su podsjetili da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već 10 godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je, uoči početka štrajka, poručio da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.

Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su vlada i Ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja.

Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženje rješenja na ulici ili “preko leđa” pacijenata.

Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

Prethodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daju i Hrvatski sindikat hitne medicine te inicijativa Hitna uživo 194.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...