Usporedba cijena po Europi; Irci litru ulja plaćaju 11 kuna, Austrijanci paket jaja 40, a Slovenci litru benzina 12

RTL Direkt usporedio je cijene po Europi. Gorivo je jeftinije kod susjeda, a u Austriji je cijena jednog jajeta 4 kune.

“Sada je kila pilećih prsa 80 kruna, odnosno 50 kuna. Tu nema zamjenske namirnice. Piletina je najjeftinije meso. A kao što možete vidjeti piletina je u dućanima skoro nestala, hladnjaci su prazni”, ističe Čeh Jan Kotek.

Iako im je ulje najmanje poskupjelo, pa litru plaćaju 15 kuna, Jan nam kaže da sve više Čeha skupu piletinu prži u jeftinoj masti.

“I u Sloveniji je hrana poskupila. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo u travnju ove godine ulje je poskupilo sedam posto. Skuplje je meso, povrće i kruh”, govori slovenska novinarka Sandra Boršić.

Kruh je skup u pekari, nije baš jeftin ni u kućnoj radinosti. Najjeftinije brašno kupuju Mađari i Srbi. Slovenci i mi kupujemo brašno za 6 i pol kuna. Dok Talijani, Austrijanci i Nijemci izdvajaju i do 13 kuna. Najskuplje brašno trenutno kupuju Švicarci, košta ih gotovo 18 kuna.

“Cijene u Švicarskoj rastu od 2020. godine non stop. Zato što imamo taj import, radi njega nas sve košta više. Porasli su troškovi energije. Što se tiče inflacije za 2022. kod nas je ispod 2 posto. Što je u usporedbi s drugim zemljama, rekao bih, čak beznačajno”, kaže Ivan Ivić iz Švicarske.

Hrana još nekako, ali struja i plin nikako. Da, Irci će nekako preživjeti jaja za 20 kuna, ulje je i dalje jeftinih 11 kuna, ali problem je što irski holding ove godine šalje veće račune.

Ana-Maria Hota iz Dublina tvrdi: “Struja i plin su i 20 do 30 posto skuplji. Ovdje možete promijeniti kompaniju od koje dobivate plin ili struju, mi je svake godine mijenjamo. Ove godine će nam računi za plin i struju rasti i do tisuću eura na godinu. Zbog toga što smo mi promijenili kompaniju uštedjet ćemo 500 eura”.

Litra benzina u Njemačkoj je najskuplja, skoro 16 kuna. U Italiji nešto manja, oko 13 kuna, Slovenci litru plaćaju jefitnije nego mi, manje od 12 kuna, a Mađari toče najjeftiniji benzin oko 9,50 kuna.

“U Sloveniji smo prije samo deset dana plaćali smo za litru benzina euro i 70 centi, za litru dizela 1 euro i 86 centi što je stvarno bilo previše. Previše je bilo i za transport. Prije tjedan dana, u utorak, vlada Slovenije je napravila regulaciju dizela i benzina. Takve će cijene biti za sljedeća tri mjeseca, dakle do 10 kolovoza”, govori Boršić.

Ni u Austriji se više ne živi dobro. Makar, stopa inflacija im je 7,2%, što je manje nego kod nas.

“Košarica je drastično poskupjela. Rekla bih da je moja tjedna košarica poskupjela za jedno 12 ili 15 eura, a tu čak ne uključujem meso, u mom slučaju se to odnosi na voće, povrće i mliječne proizvode”, kaže Jelena Bagarić iz Austrije.

Hrvatska je u zlatnoj sredini, ima i gorih od nas, ima i boljih. Mi još uvijek jaja plaćamo 17 kuna, dok se u Austriji paket od 12 jaja doseže cijenu od čak 40 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...