Zdravko Reić o incidentu Torcide i policije: “Crkva, branitelji i Torcida vladaju Splitom!”

Sinoć su na autoputu A1, kod odmorišta Desinec, navijači splitskog Hajduka napali policajce, policija je uzvratila vatrenim oružjem, o svemu tome razgovarali smo s doajenom sportskog novinarstva, splitskim novinarom Zdravkom Reićem (81), koji već dugi niz godina prati nogometaše Hajduka, a poznat je kao novinar koji baš nema dlake na jeziku, stoga Reića neki i ne simpatiziraju previše.

Gospodine Reić, ovaj sinoćnji eksces, je li do svega trebalo uopće doći?

To se događa zato što vlada nered u društvu, Torcidi nisu dozvolili ulazak na Maksimir, došla je Torcida na to odmorište razjarena i tražila naravno kavgu. Kazat ću kako Crkva, hrvatski branitelji i Torcida vladaju Splitom, sve što oni zatraže to i dobiju! Neka branitelji, neka Crkva, ali zašto Torcida sve što zamisli može dobiti, i nitko i ne može ništa! Edukacija ne može biti alat kako bi se utjecalo na ponašanje Torcide, tu pomažu samo žestoke kazne! To što je uradila Torcida i zaustavila promet nije niti pristojno, a ni normalno. S druge strane, policija u svom djelovanju bi morala znati da kad krenu na masu, da će se događati ovakve stvari. To što je policija izvadila pištolj i propucala dvojicu, to je strašno!

Ponašanje policije, Vaš komentar?

To je prestrašno, ne mogu shvatiti da je policija tako loše krenula i loše bila organizirana, ne mogu to shvatiti, ovo je prvi put da se ovako nešto dogodilo. Možda je kriva i strategija policije koja je išla u raščišćavanje autoputa, što je kod Torcide izazvalo revolt koja je bila žestoko napaljena. Da se razumijemo, Torcida je izazvala sukob, ali policija nije smjela na takav način reagirati da dođe do pucnjave! Iz policije govore da je bilo ozlijeđeno više policajaca, pa normalno kada su policajci išli prema Torcidi koja se opirala. Opirala se Torcida jer se osjećala poražena, zbog samog rezultata u Maksimiru, kao i zbog ponašanja u Zagrebu prema njima. Stalno je pritisak prema Torcidi tako da im se onemogućava dolazak na utakmice, i zaustavlja ih se. Zato se Torcida i žesti! Pa vidite da su prema nekim pričama oni bili i pripremljeni na mogući sukob, navodno su imali i oklope, pendreke i bejzbol palice!

Kako komentirate ponašanje ostalih navijačkih skupina u Hrvatskoj?

Pa gledajte, i zadarski Tornado se ne ponaša, neću reći pristojno, ali blagonaklono prema drugim navijačima. Evo dat ću vam jedan primjer. Kad sam dolazio u Zadar, a tad sam obnašao dužnost tajnika KK Split, jedan Rato Tvrdić je u Zadru doživio najveće uvrede! Dakle, nije ih Rato doživljavao niti u Beogradu, Čačku, već u Zadru! Sjećam se kad je KK Zadar pustio utakmicu Olimpiji 1970. godine, a iste godine je pobijedio Jugoplastiku. Hoću reći da je Zadar pobijedio Olimpiju te godine, Jugoplastika bi postala prvakom, ali Pino Giergia to nije dozvolio. Pino je prije utakmice sa Splitom kazao ako izgube, da će se sa svojom žabom Citroenom zaletjeti i udariti u zid! Rivalitet je u svakom slučaju dobar, ali ne smije biti bolestan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...